CSM kiest commissaris van Ahold

Voedingsbedrijf CSM (bakkerij-ingrediënten, suiker, snoep) wil bestuurder T. de Raad van supermarktbedrijf Ahold volgende maand benoemen tot commissaris.

Eén van de grootste snoepproducenten van Europa (Venco, Red Band, Sportlife) heeft vanochtend laten weten dat het De Raad (59) voordraagt aan de aandeelhoudersvergadering. De Raad is in de raad van bestuur van Ahold verantwoordelijk voor Latijns-Amerika en Azië.

Een woordvoerster van CSM zei vanochtend niet bang te zijn voor gerechtelijke onderzoeken die lopen tegen Ahold, vanwege onder meer fraude en valsheid in geschrifte. De Amerikaanse- en Nederlandse justitie en beide beursautoriteiten doen onderzoek naar de gang van zaken bij Ahold. Justitie in Argentinië en Uruguay doen onderzoek bij de Argentijnse winkelketen Disco en de daaraan gelieerde holding Velox. Alle bestuurders riskeren rechtszaken.

,,De raad van commissarissen van CSM ziet in de procedures geen belemmering om hem voor te dragen'', aldus de woordvoerster. ,,De Raad is gekozen omdat hij een veelzijdige en internationale ervaring heeft, ook buiten Ahold.''

Als de aandeelhoudersvergadering van CSM instemt met de voordracht is De Raad direct, 21 april aanstaande, lid van de raad van commissarissen. Vorige maand maakte de raad van bestuur bekend dat De Raad januari 2005 vertrekt bij Ahold wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Voordat De Raad in januari 2001 Ahold-bestuurder werd, had hij functies binnen het Duitse winkelconcern Metro (Makro).

Behalve De Raad wil CSM (omzet: 3,48 miljard euro) oud-topman R. Pieterse van uitgever Wolters Kluwer voordragen als commissaris en ex-bestuurder W. Spinner van het Duitse chemiebedrijf Bayer.