CIA schat economie groter in

Harde en betrouwbare cijfers over de Cubaanse economie zijn schaars en niet altijd eensluidend. Twee zeer uiteenlopende bronnen, de Cubaanse overheid en het World Fact Book van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, melden ook verschillende cijfers over de economie van Cuba in 2002. Volgens de Cubaanse overheid bedroeg het bruto binnenlands product in 2002 27.573 miljoen dollar. Maar de CIA schat de Cubaanse economie in dat jaar met 30.690 miljoen dollar groter in. Volgens Havana daalden de inkomsten uit toerisme van 1.948 miljoen dollar in 2000 naar 1.769 miljoen dollar in 2002, het meest recente jaar waarover cijfers worden gegeven. In dat jaar was volgens de CIA Nederland met 19,1 procent van de uitvoer de belangrijkste bestemming voor Cubaanse exporten. Dit heeft vooral te maken met de overslag van Cubaans nikkel in de Rotterdamse haven. De Cubaanse buitenlandse schuld bedroeg volgens Havana in 2001 10.893 miljoen dollar. Cuba importeerde het meest uit Spanje, 17,2 procent van de totale invoer. Ook Rusland, Canada en China zijn belangrijke handelspartners.