Boos op eigen blad

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is in conflict geraakt met de redactie van het blad Internationale Samenwerking, dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf wordt uitgegeven. Van Ardenne vindt dat het blad niet gunstig genoeg over haar en haar beleid bericht. Ze wil daarom af van hoofdredacteur Tim Kos.

Volgens ingewijden was de druppel die voor de minister de emmer deed overlopen, een interview dat Internationale Samenwerking deze maand wilde publiceren met Mark Malloch Brown, de baas van de VN-ontwikkelingsorganistie UNDP. Malloch Brown maakte er onlangs bij een bezoek aan Nederland geen geheim van dat hij het niet eens was met Van Ardenne's besluit de Nederlandse steun aan de VN-vrouwenorganisatie Unifem te schrappen.

De minister, die lucht had gekregen van het gesprek met Malloch Brown, gaf instructies het artikel niet te plaatsen. Van Ardenne's woordvoerder zegt desgevraagd dat ,,de departementsleiding'' van oordeel was dat het interview ,,om kwalitatieve redenen'' niet diende te worden geplaatst. De auteur, Roeland Muskens, oud-hoofdredacteur van het blad, zegt dat zijn artikel ter redactie juist goed was ontvangen.

Begin dit jaar had de minister de redactie van Internationale Samenwerking, dat zo'n 124.000 abonnees telt, al laten weten dat ze een bijstelling van de redactionele koers wilde. Volgens woordvoerster Van Hees moet die ,,evenwichtiger'' worden, waarbij er meer aandacht voor het beleid van de minister dient te zijn en minder voor kritiek daarop.