Amsterdam koopt Siza af

De gemeente Amsterdam betaalt de Portugese architect Alavaro Siza en zijn Nederlandse co-architect Marc a Campo 330.000 euro wegens het niet realiseren van hun plannen om het Stedelijk Museum te verbouwen en te renoveren.

Volgens de gemeente is dit het gevolg van de ,,gewijzigde opvattingen over de toekomstige rol van het museum en de nieuwe museale uitgangspunten''. De nieuwe koers verschilt volgens de gemeente te veel van de oorspronkelijke plannen. Siza laat via de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder H.Belliot weten ,,blij'' te zijn dat hij en de gemeente ,,op correcte manier'' uit elkaar gaan.

Eerder dit jaar liet Siza nog weten buitengewoon ontstemd te zijn dat hij via de media moest horen dat zijn contract voor nieuwbouw van het Stedelijk Museum eenzijdig zou worden opgezegd. De opzegging van het contract werd aangekondigd in het rapport van adviescommissie-Sanders, vorig jaar juni. Maar de gemeente had toen nog geen punt achter de samenwerking met Siza gezet.

Het nieuwe museum zou volgens Sanders ,,midden in de samenleving'' moeten staan en ,,beter een relatie met de omgeving aangaan''. Het ontwerp van Siza gaf het museum een te gesloten karakter. ,,Dit is beledigend'', zei de architect destijds. ,,Ik heb altijd alle wensen van de gemeente in de verschillende plannen verwerkt.''

De architect stelt nu vast dat hij en zijn collega architect Marc a Campo ,,lang en hard'' hebben gewerkt om hun visie op papier te krijgen. Hij zegt het ,,jammer'' te vinden dat zijn ideeën ,,niet werkelijkheid'' worden. Hij sluit echter niet uit dat hij ooit nog iets doet voor de gemeente. ,,Wie weet kruisen onze paden in de toekomst elkaar, misschien dan met positief resultaat''. Belliot noemt in het persbericht van de gemeente Siza ,,een wereldarchitect''. ,,Maar in de nieuwe situatie is het beter een nieuwe start te maken''.

De gemeente Amsterdam benadrukt dat de architecten Siza en a Campo steeds hebben voldaan aan de hen gestelde vragen en opdrachten. Er was geen sprake van kostenoverschrijdingen aan hun kant, zoals hier en daar is gesuggereerd.

Bij het zoeken van een nieuwe architect is een Europese aanbestedingsprocedure in elk geval verplicht. Ook dit feit speelde een rol bij deze beslissing. Hoewel Siza en a Campo daaraan weer kunnen meedoen, hebben zij besloten van die mogelijkheid af te zien.

Tot de nieuwe plannen van Belliot voor het Stedelijk behoren onder meer de verwezenlijking van een restaurant met terras, een ruimte voor debat en muziek en een bibliotheek. Het ontwerp van Siza voorzag in deze voorzieningen, maar de uitvoering zal verschillen. Het Stedelijk wil in 2008 heropenen.