Alle amateurvoetbal mag nu op kunstgras

Alle amateurwedstrijden mogen met ingang van 1 juli op kunstgras worden gespeeld. Dat heeft het bestuur amateurvoetbal van de KNVB gisteren in Zeist besloten. Het kunstgrasveld moet wel met rubber ingestrooid zijn. Tot op heden mochten standaardelftallen hun competitiewedstrijden uitsluitend op echt gras spelen.

,,De kwaliteit van het kunstgras is de laatste jaren enorm verbeterd'', verklaart Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB, het besluit van de voetbalbond. ,,Dit zat er al langer aan te komen. Het is voor veel clubs een uitkomst als zij over een hoofdveld beschikken waar onder alle omstandigheden kan worden gespeeld. De KNVB verlangt wel dat op een hoofdveld met kunstgras een lichtinstallatie komt te staan die het spelen van avondwedstrijden mogelijk maakt.''

In Nederland beschikken zo'n 120 amateurverenigingen over een rubber ingestrooid veld. Nog dit jaar komen daar landelijk tussen de tachtig en honderd nieuwe velden bij. Nog veel meer voetbalclubs hebben de beschikking over een kunstgras oefenveld, dat net als bij de meeste hockeyaccommodaties met zand is ingestrooid. Deze zogenaamde `zandvelden' veroorzaken bij slidings snel brandwonden en zijn mede daarom afgekeurd door de KNVB.

In het Nederlandse betaalde voetbal is Heracles een pilot club van de Europese voetbalbond UEFA die experimenteert met het spelen op met rubber ingestrooid kunstgras. Trainer Gert-Jan Verbeek van de Almelose eerstedivisieclub is tevreden over de proef. De spelers hebben volgens hem minder last van blessures aan de lies en de hamstring. Verbeek is echter ontevreden over het uitoefenen van slidings op kunstgras. De spelers lopen door de scherpe randjes van het kunstgras eerder schaafwondjes op.

Het kunstgras werd in de jaren zeventig voor het eerst op grote schaal toegepast in de Amerikaanse voetbalcompetitie. In Engeland speelden Luton Town en Queens Park Rangers in de jaren tachtig korte tijd op een soort kunstgras, dat net minder veerkrachtig was dan de huidige matten. Dit experiment bleek door de vele blessures niet voor herhaling vatbaar.