Zondagsedities kranten na dood van prinses

Vier landelijke kranten (Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Staatscourant) brachten gisteren een extra, gratis editie van elk acht pagina's uit naar aanleiding van het overlijden, zaterdagochtend, van prinses Juliana. De Telegraaf kwam voor het eerst met een reeds geplande zondagskrant van veertig pagina's.

De extra editie van NRC Handelsblad werd vanaf zondagochtend in een oplage van 120.000 exemplaren verspreid via de gebruikelijke verkooppunten, zoals kiosken en benzinestations. Volgens uitgever Stef Rietbergen was de krant op ongeveer 1.000 punten te verkrijgen. Bezorging bij de abonnees is logistiek niet haalbaar. De krant van vandaag bevat een deel van de artikelen uit de editie van zondag. De gratis verspreiding heeft een pragmatische reden: het computersysteem van uitgever PCM kan een zondagskrant niet verwerken. Hoofdredacteur Folkert Jensma had de zondagskrant liever willen verkopen: ,,De krant heeft waarde.'

Het journalistieke belang van de extra editie ligt volgens Jensma in de historische context. ,,Dit is een moment dat je moet markeren. Radio en tv zijn natuurlijk sneller, maar je wilt laten zien dat je met je achtergrondverhalen meer te bieden hebt dan de beelden en het gesproken woord.' Een bewijs dat een zondagskrant zinvol is, vindt Jensma het niet. ,,Het bewijst dat een incidentele zondagskrant nut kan hebben.' De vorige keer dat NRC Handelsblad een zondagskrant maakte was bij het uitbreken van de eerste Golfoorlog in 1991.

De beperkte distributie is voor Jensma geen reden om de volgende keer geen zondagskrant te maken als het nieuws daar aanleiding voor geeft. ,,Ik vond het enig en journalistiek inspirerend. We moeten kijken hoe het een volgende keer logistiek beter geregeld kan worden zodat meer mensen de krant ook daadwerkelijk krijgen.'

De Telegraaf, met een grote foto van een lachende Juliana over de gehele voorpagina (Dag lieve Juliana), werd redelijk goed bezorgd. ,,Maar wij waren al maanden bezig met de voorbereidingen', zegt projectleider Zondagskrant Marianne Zwagerman. ,,En de 7.000 nieuwe zondagbezorgers wisten dat dit een extra bijzondere krant was.' Toch kwamen er nog rond de 9.000 klachttelefoontjes binnen van lezers bij wie de krant niet of te laat werd bezorgd.

De zondagsedities van Algemeen Dagblad en de Volkskrant waren geheel gewijd aan Juliana. NRC Handelsblad had ook buitenlands-, kunst- en sportnieuws. Het Algemeen Dagblad kwam zaterdagmiddag met een extra editie. De krant werd in een oplage van 100.000 gedrukt en op straat uitgedeeld.

De abonnees hebben de acht extra pagina's vandaag met de reguliere krant in de bus gekregen. Een extra editie van de Volkskrant werd zondag in Amsterdam gratis verspreid en verder vandaag in de rest van het land samen met de `gewone' krant.

Gerectificeerd

Extra editie Volkskrant

In het bericht Zondagsedities kranten na dood van prinses (22 maart, pagina 3) staat dat de extra editie van de Volkskrant afgelopen zondag gratis in Amsterdam werd verspreid. Deze editie was zondag op circa duizend punten in het land te krijgen. Abonnees kregen de volgende dag een geactualiseerde versie bij de maandagkrant.