Voor beursgang Belgacom veel belangstelling

Het Belgische telecombedrijf Belgacom is vanmorgen tegen een introductiekoers van 24,50 euro naar de beurs van Brussel gegaan. Een half uur na de opening van de Euronext noteerde het Belgacom-aandeel ruim 30 eurocent hoger. Aan het begin van de middag stond de koers 2 procent hoger op een dalende beurs.

De gang naar de beurs van Belgacom, dat voor de helft plus een aandeel in handen van de Belgische staat blijft, is de grootste Europese beursintroductie sinds 2001. De introductiekoers, die gisteren bekend was gemaakt, lag iets onder het midden van de `prijsvork' van 23 tot 26,50 euro die twee weken geleden na de eerste peilingen onder institutionele beleggers was gepubliceerd. Volgens analisten heeft dat te maken met het minder gunstige beursklimaat van de afgelopen week.

De belangstelling voor het Belgacom-aandeel was de afgelopen weken groot. Volgens de officiële bekendmaking hebben Belgische particulieren het aanbod van aandelen 2,5 maal overtekend. Meer dan 143.000 Belgen bestelden aandelen van het nationale telecombedrijf. De vraag van institutionele beleggers was drie keer zo groot als het aanbod.

Voor Belgische particulieren was minimaal 15 procent van de aandelen beschikbaar. Door de getoonde belangstelling geldt de zogenoemde overtoewijzingsoptie. Hierdoor is uiteindelijk 17 procent (22,6 miljoen aandelen) naar particuliere beleggers gegaan.

Van de aangeboden aandelen blijft door inkoop van eigen aandelen maximaal 10 procent in handen van Belgacom zelf. Dit pakket kan worden gebruikt voor optieregelingen voor Belgacom-personeel of voor aankopen van andere bedrijven. De beurswaarde van Belgacom komt met de introductiekoers op bijna 10 miljard euro. Dat is het bedrag dat vorig jaar al eens door topman Didier Bellens is genoemd.

De aanzet tot de beursgang kwam van een consortium van drie buitenlandse telecomfirma's (Tele Danmark, Singapore Telecom en SBC) die van hun aandelen afwilden. Zij ontvangen 3,26 miljard euro voor hun 133,1 miljoen aandelen.

Het aandeel ontleent zijn aantrekkelijkheid volgens analisten vooral aan het dividend erop. Belgacom is van plan 50 tot 60 procent van de winst als dividend uit te keren. Belgacom (17.500 werknemers) boekte vorig jaar een netto winst uit gewone bedrijfsvoering van 764 miljoen euro bij een omzet van 5,45 miljard euro.

    • Hans Buddingh'