Verzet tegen EU-kandidaat voor IMF

De nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden geselecteerd op zijn geschiktheid, los van zijn nationaliteit. Alle leden van de IMF-directie moeten bij het selectieproces worden betrokken.

Dit schrijven de vertegenwoordigers in de IMF-directie van de zogenoemde groep van elf (G-11), die bestaat uit landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, in een verklaring die via het IMF is gepubliceerd. Ook Zwitserland, Australië en Rusland hebben zich achter de verklaring opgesteld. De groep vertegenwoordigt zo'n honderd landen.

De oproep is gedaan met betrekking tot de opvolging van de onlangs afgetreden IMF-directeur Horst Köhler. Die stapte begin deze maand op toen hij door de Duitse christendemocraten en liberalen kandidaat werd gesteld voor het presidentschap van Duitsland.

De verklaring van de G-11 is een protest tegen de traditionele verdeling van de hoogste posten van IMF en Wereldbank tussen Europa en de Verenigde Staten. Sinds de twee instituten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werden opgericht, is een Amerikaan president van de Wereldbank, en wordt de hoogste post bij het IMF bezet door een Europeaan.

Ook ditmaal bereidt Europa zich voor op het stellen van een eigen kandidaat. Spanje heeft de nu demissionaire minister Rodrigo Rato van Financiën naar voren geschoven.

Volgens de Franse krant La Tribune vanmorgen zou Franrijk echter alsnog pleiten voor de Fransman Jean Lemierre, die nu topman is van de Oost-Europabank. Vandaag voeren Frankrijk en Duitsland vooroverleg in voorbereiding op de Europese top van staatshoofden regeringsleiders eind deze week in Brussel. De opvolging van Köhler staat daarbij hoog op de agenda. Ook de huidige Europees commissaris voor handel, de Fransman Pascal Lamy, zei dit weekeinde voor de Franse radio geïnteresseerd te zijn in de hoogste post bij het IMF.

Het is niet de eerste maal dat ontwikkelingslanden en opkomende industrielanden zich verzetten tegen het Europese primaat bij het directeurschap van het IMF. Vier jaar geleden pleitten zij voor Stanley Fischer, destijds de tweede man bij het IMF. Fischer is een tot Amerikaan genaturaliseerde Zimbabweaan. De Duitser Köhler werd toen echter toch de nieuwe IMF-president.

De EU-landen en de Verenigde Staten hebben samen een zodanige meerderheid van de stemmen bij het IMF dat een overeenkomst tussen de twee zonder noemenswaardige tegenstand tot een aanstelling leidt.

De G-11 zei in de verklaring van dit weekeinde dat ,,alle leden van van de IMF-directie moeten worden betrokken bij de selectie van de nieuwe directeur, en tijdig moeten worden geïnformeerd over de kandidaten, met inbegrip van hun geschiktheid en kennis van het instituut''.