Van Agt: morele inspiratie Juliana

Een koningin met een vredevolle en liefdevolle uistraling. Zo typeerde oud-premier A. van Agt prinses Juliana gisteren op tv. De CDA'er herinnert zich het meest de morele inspiratie van de gesprekken die hij met haar heeft gevoerd. Voor Van Agt stond Juliana voor vrede, geweldloosheid en ontwikkelingshulp. Ze was volgens hem gedreven ,,om er te zijn en te zorgen voor mensen in nood en vooral gehandicapten''. In de gesprekken met Van Agt, premier in de periode 1977-1982, maakte ze van haar hart geen moordkuil. ,,Ze was ongestileerd. Heel erg een gevoelsmens met de nobelste emoties en niet erg zakelijk. Er zat ook niet veel ordening in de gesprekken die we voerden.'' P. de Jong, premier van 1967 tot 1971, die destijds het wekelijkse overleg tussen koningin en minister-president introduceerde, herinnert zich Juliana als iemand met een ijzersterk geheugen. ,,Ik geloof wel dat ze die wekelijkse ontmoetingen op prijs stelde, ze vond het ook praktisch.''