Vals gerucht veroorzaakt voetbalrellen derby Rome

Valse geruchten over jeugdige supporter die door toedoen van de politie zou zijn overleden hebben gisteravond geleid tot staking van de voetbalderby tussen AS Roma en Lazio. Bij rellen in en buiten het olympisch stadion in de Italiaanse hoofdstad vielen vervolgens 174 gewonden; 153 aan de kant van de politie, 21 bij de tifosi.

In de rust, bij een 0-0 stand, verspreidde zich het gerucht dat bij ongeregeldheden voor aanvang van de wedstrijd een kind was aangereden door een politieauto en was overleden. Supporters hieven daarop spreekkoren aan en riepen de spelers op te stoppen met voetballen. Leiders van de supporters betraden het veld om de aanvoerders van beide ploegen ervan te overtuigen dat de wedstrijd diende te worden gestaakt.

De politie liet in het stadion omroepen dat er helemaal niets was gebeurd en niemand was overleden. Maar de geest was uit de fles en de onrust niet meer te stoppen. Uiteindelijk zag scheidsrechter Rosetti zich gedwongen zijn mobiele telefoon ter hand te nemen om de Italiaanse bondsvoorzitter Galliani te bellen voor overleg. Deze adviseerde de wedstrijd te staken, waarna in en rondom het stadion in Rome ongeregeldheden uitbraken en veel vernielingen werden aangericht.