Trainer Vitesse schaamt zich voor `gênante vertoning'

Nadat FC Utrecht op 29 februari met een overwinning op Ajax de competitie nog spannend leek te maken, hebben daarna veel clubs hun best gedaan de ploeg van Ronald Koeman in een zetel naar het landskampioenschap te dragen. PSV voorop natuurlijk, maar ook een ploeg als Vitesse dat gisteren zo erbarmelijk speelde dat trainer Edward Sturing zich na afloop onthutst liet ontvallen dat het niveau van zijn team niets meer met betaald voetbal te maken had. Drie weken na het duel in de Galgenwaard is daardoor alles anders. Ajax kan de 29ste landstitel niet meer ontgaan. Met dank aan de concurrentie.

Tegen Vitesse kon een aantal Ajacieden zich uitleven in technische hoogstandjes. Als er eens een truc of combinatie mislukte, leverde de Arnhemse ploeg de bal gewillig in en mocht de thuisploeg het opnieuw proberen. Eigenlijk viel de score (5-0) gezien het krachtsverschil nog te laag uit. Dubbele cijfers waren op zijn plaats geweest. Vitesse-trainer Edward Sturing zei zich achteraf te schamen. Zijn formatie stond binnen het half uur kansloos met 3-0 achter. ,,Gênant dat we geen moment bereid zijn geweest er een echte wedstrijd van te maken. Het verschil in niveau was gigantisch'', verontschuldigde Sturing zich tegenover het publiek.

Van een ploeg in doodsnood mocht een andere instelling worden verwacht. Vitesse heeft nog maar vier punten voorsprong op hekkensluiter FC Zwolle. Degradatie kan het voortbestaan van de Arnhemse club opnieuw in gevaar brengen, erkende Sturing in de Arena. De financiële lasten van het Gelredome en de spelersgroep gaan in de eerste divisie met veel minder inkomsten nog zwaarder wegen. De nieuwe manager Paul van der Kraan verklaarde in Voetbal International dat Vitesse dan opnieuw bij de gemeente moet aankloppen voor steun.

Nu al wordt de spelersgroep noodgedwongen verder uitgehold. De jonge spits Jhon van Beukering werd verhuurd aan De Graafschap. De keepers Jimmy van Fessem en Dragoslav Jevric hebben te horen gekregen dat er voor één van hen volgend seizoen geen plaats meer is. Voor Van Fessem, sinds de winterstop in de basis, kan dat vervelende gevolgen hebben. Het contract van de doelman, die gisteren een groter drama voorkwam met een paar goede reddingen, loopt aan het einde van het seizoen af.

Vitesse dacht zich te hebben versterkt met Aleksander Ilic, Peter van Vossen en Paulo Rink. Van Vossen, gisteren geblesseerd, wordt in april 36 jaar. Hij lijkt vooral nuttig om wat in slaap gedommelde spelers wakker te schudden. Centrale verdediger Ilic haalde gisteren wel een voldoende, maar de prestatie van Rink was om te huilen. De Braziliaanse Duitser, ooit een gewaardeerde schutter in de Bundesliga, verloor bijna alle ballen aan een tegenstander. Sturing moest achteraf bekennen dat de kwaliteiten van Rink hem zwaar tegenvallen.

Sturing staat de komende weken voor de zware opgave met Vitesse de nacompetitie te ontlopen. Eigenlijk heeft het diep gezonken elftal minimaal twee punten te veel. In het duel dat Vitesse vorige week tegen ADO Den Haag speelde kreeg de Spanjaard Alberto Saavreda volgens de aanklager van de KNVB ten onrechte van arbiter Vink een rode kaart. Vitesse mocht door zijn overtreding ook een strafschop nemen en won daardoor het duel van een directe concurrent. De komende weken zou deze merkwaardige gang van zaken nog wel eens gevolgen kunnen hebben in de strijd om lijfsbehoud. ADO overweegt gerechtelijke stappen, maar zal daarin weinig kans maken. Een arbitrale beslissing die een spelsituatie betreft, is immers niet meer terug te draaien.

Sturing hoopte dat zijn ploeg gisteren gedisciplineerd en compact zou spelen. Hij kwam bedrogen uit. Bert Konterman schaduwde als defensieve middenvelder Rafael van der Vaart en was zo tevens de vijfde verdediger. Het impliceerde dat Vitesse daardoor in de middenlinie een speler te kort kwam omdat de aanvallers Rink, Zongo en Mbamba zich te weinig lieten terugzakken. In de tweede helft schoof Konterman een linie door. Toen was het kwaad al geschied. De treffer van Sneijder (2-0), een afstandsschot van twintig meter, oogde spectaculair. Op de tribune vertrok voormalig sterspeler Marco van Basten, de assistent-trainer van het tweede die als rapporteur van Koeman de wedstrijd volgde, echter geen spier.

In de tweede helft nam Ajax aanvankelijk gas terug. Koeman haalde Steven Pienaar naar de kant voor Victor Sikora en verving de opnieuw nuttig spelende Yannis Anastasiou voor Zlatan Ibrahimovic. Vitesse had geluk dat zowel laatstgenoemde als Van der Vaart te veel op eigen succes uit was, waardoor de schade beperkt bleef tot 5-0. Zelfs Koeman bleek geschrokken van zijn voormalige ploeg. ,,De ontwikkeling van de jonge spelers stagneert bij Vitesse'', constateerde hij. ,,Het team heeft heel weinig vertrouwen. Het valt ook niet mee om tegen degradatie te vechten. Voor een trainer is het in deze situatie eveneens heel moeilijk werken.''

Die weinig benijdenswaardige coach hoopt tegen kleinere ploegen het vege lijf te redden. Sturing: ,,We leven van wedstrijd tot wedstrijd. Ik hoop dat we volgend weekeinde tegen RKC wel durven te voetballen. Vandaag gingen de simpelste dingen mis.''

Ajax

5

Vitesse

0

Ruststand 3-0. 16. Maxwell 1-0, 26. Sneijder 2-0, 28. Mitea 3-0, 73. Heitinga 4-0, 80. Ibrahimovic 5-0. Schds: Van Hulten. Tsch: 49.265.

    • Erik Oudshoorn