Toneelstuk van Toetssteen met Juliana niet afgelast

Theatergroep Toetssteen heeft zaterdagavond, volgens plan, de laatste voorstelling van Landgenoten, Beatrix spreekt gespeeld – inclusief de bijrol die prinses Juliana daarin vertolkte. Wel heeft schrijver Ger Beukenkamp voor de uitverkochte zaal een korte verklaring afgelegd: ,,Om te voorkomen dat er een raar soort spanning zou ontstaan, want het optreden van Juliana kwam natuurlijk wel in een ander licht te staan.''

Toetssteen heeft niet overwogen de voorstelling te schrappen, zegt Beukenkamp. ,,Dat is nou juist het leuke van theater – als de actualiteit zich met een voorstelling gaat bemoeien. Het was misschien anders geweest als we een vervelend beeld van Juliana hadden opgeroepen. Maar het is een heel aardig en menselijk portret. De koningin zegt weliswaar in het stuk dat haar moeder een janboel heeft gemaakt van haar regeringsperiode – maar dat is niet mijn mening, dat is die van de koningin.''

Landgenoten, Beatrix speelt had grotendeels de vorm van een openhartige monoloog van de vorstin over de particuliere en staatsrechtelijke problemen, waarmee het koningshuis de laatste jaren te kampen kreeg. Zo zei de actrice Ineke Veenhoven, in de Beatrix-rol, dat openheid niet samengaat met de mythe van het koningschap: ,,Een pleidooi voor openheid van de monarchie is een pleidooi voor afschaffing ervan.''

Tijdens deze woorden zat Hedy Wiegner alias prinses Juliana als een ietwat vaag oud dametje zonder veel tekst op de bank. Ze dronk wijn en rookte een stiekem sigaretje met haar dochter. ,,Je zou kunnen zeggen,'' aldus regisseur Hans Hylkema, ,,dat we deze laatste voorstelling hebben opgedragen aan de nagedachtenis van Juliana.''

    • Henk van Gelder