Spelers en trainer PSV hekelen uitspraken voorzitter

Na een dramatische reeks waardoor PSV het zicht op de landstitel verloor, is de familiaire sfeer bij de club omgeslagen in een grimmige stemming waarbij de voorzitter, de spelers en de technische staf elkaar openlijk verwijten maken. De uitlatingen die de aftredende voorzitter Harry van Raaij eind vorige week op de website van PSV deed in de richting van Mark van Bommel en Mateja Kezman, zijn bij de voetballers en trainer Guus Hiddink verkeerd gevallen.

De voorzitter stelde in de aanloop naar de ontmoeting tegen NAC dat het beter voor PSV zou zijn als Van Bommel en Kezman van wie het contract medio 2005 afloopt, bij de club vertrekken. ,,Ze zijn toe aan een nieuwe stap, onbewust hebben ze moeite zich te motiveren voor duels in Nederland'', oordeelde Van Raaij. ,,Ze missen de prikkel, ze kunnen zich steeds moeilijker opladen voor weer een wedstrijd in de eredivisie.''

Van Bommel had met verbazing kennis genomen van de uitlatingen van de 67-jarige clubbestuurder. De aanvoerder van PSV had zaterdagavond naar eigen zeggen nog geen kans gezien om Van Raaij persoonlijk te spreken, maar hij zal hem ,,een dezer dagen om uitleg vragen''. ,,We moeten maar eens een gesprek hebben'', sprak Van Bommel in de catacomben van het Philips-stadion. ,,Ik heb nooit gezegd dat ik per se weg wil bij PSV. Ik heb hier nog een contract tot volgend jaar. En dat ik minder gemotiveerd zou zijn is niet waar. Het maakt mij echt niet of ik uit tegen FC Zwolle speel of thuis tegen NAC. Ik wil altijd winnen. En voor Kezman geldt hetzelfde. Ik denk ook niet dat Kezman en ik beter gaan spelen door dit soort woorden. Niemand bij PSV is blij met dit signaal van de voorzitter.''

Kezman bleef na het laatste fluitsignaal tegen NAC, dat na de bekerzege in Eindhoven nu een punt afsnoepte bij PSV, enige tijd aangeslagen op zijn hurken zitten. Met een stuurse blik staarde hij voor zich uit. Opnieuw had de spits geen stempel op de wedstrijd weten te drukken. Het liefst had hij de woorden van de voorzitter gelogenstraft met doelpunten. Een gebrek aan motivatie, dat is wel het laatste waar Kezman naar eigen zeggen mee kampt. De aanvaller is eerder té gemotiveerd om een overgang naar een club uit de Engelse, Spaanse of Italiaanse competitie af te dwingen. Na het duel weigerde Kezman commentaar te geven. ,,Sorry maar ik heb nu geen tijd'', zei de Servische international nors. ,,Ik heb rust nodig.''

Trainer Hiddink nam het kort daarna op voor de voetballer die medio 2000 voor circa veertien miljoen euro overkwam van Partizan Belgrado en nu naarstig op zoek is naar een nieuwe club. Ook Hiddink was niet ingenomen met de uitspraken van de voorzitter. ,,Ik heb daar de afgelopen dagen rustig met Kezman over gesproken. Hij is nog altijd heel erg gemotiveerd om alles voor PSV te geven'', stelde de nieuwe technisch-directeur. ,,Kezman wil dit seizoen voor alles gaan wat haalbaar is. Het is dan ook geen goed moment nu al naar het volgende seizoen te kijken. We moeten met het heden bezig zijn. We hebben nog een aantal competitiewedstrijden te gaan en zitten nog in het UEFA-Cuptoernooi. De rest is niet aan de orde.''

Voorzitter Van Raaij was zich zaterdagvond van geen kwaad bewust. Hij had zich opgewonden over het echec tegen NAC en stelde koeltjes vast dat het op dit moment ,,geen feest is om voorzitter van PSV te zijn''. Na het duel was hij zoals gewoonlijk de kleedkamer van de spelers ingegaan, maar de bestuurder had zijn ongenoegen niet tegenover de selectie geuit. Van Raaij had slechts zwijgend om zich heen gekeken in de wetenschap dat PSV uit de laatste vijf wedstrijden slechts vier punten haalde. De achterstand op koploper Ajax is opgelopen tot elf punten. ,,De spelers hadden het voor rust gewoon moeten afmaken'', mokte Van Raaij in de catacomben van het Philips-stadion. ,,Ze kregen een flink aantal kansen. Daar had ik er zelfs nog eentje van gezet, al ben ik misschien wat ouder dan die jongens. De spelers moeten niet steeds wijzen naar andere zaken. Kijk eerst naar jezelf voordat je met modder naar de voorzitter gaat gooien.''

Van Raaij weigerde dan ook zijn woorden over Van Bommel en Kezman terug te nemen. ,,De spelers denken dat ik blij ben dat ze gaan. Maar ik heb het in een andere context bedoeld'', legde Van Raaij uit. ,,Ze willen hun contract niet meer verlengen. En ze roepen zelf dat ze naar een andere club willen. Dat mogen ze allemaal zeggen. Maar op het moment dat de voorzitter dan met ze wil meedenken, zijn ze in hun eer aangetast. Ik vind dat vreemd.''

Op zijn beurt vond Van Bommel het vreemd te horen dat hij niet zou willen bijtekenen bij PSV. ,,Hoe hij daar dan bij komt weet ik niet. PSV heeft me daar ook nog nooit om gevraagd'', zei Van Bommel resoluut. ,,Ik heb nog nooit met de voorzitter gesproken over bijtekenen. Dat ik niet zou willen verlengen zijn de woorden van de voorzitter. Uit mijn mond is dat nooit gekomen.''

Voorts heeft Van Bommel slechts via de media moeten vernemen dat het Londense Tottenham Hotspur interesse in hem zou hebben. ,,Dat heeft de voorzitter naar buiten gebracht. Maar ik weet van niets'', zei de international. ,,Tottenham zou PSV hebben gevraagd of ze met me mogen praten. Dat zouden ze later dit seizoen gaan doen. We wachten wel af. Het is een club met een rijke historie. En als het allemaal niet doorgaat moeten we maar een gesprekje hebben met de voorzitter of ik toch niet mag blijven.''

Donderdag moet Van Bommel met zijn ploeggenoten proberen het seizoen nog een beetje glans te geven. Tegen AJ Auxerre krijgt het geplaagde elftal nog één keer de kans te laten zien wat het internationaal waard is. Volgend seizoen zullen de nu geblesseerde Arjen Robben en doelman Ronald Waterreus in elk geval weg zijn. Van Bommel en Kezman zullen het duel tegen de Fransen willen aangrijpen zich in de kijker van een nieuwe club te spelen. Scheidend voorzitter Van Raaij hoopt met hen dat ze daarin zullen slagen. Hiddink denkt voorlopig liever nog niet aan het volgende seizoen.

PSV

1

NAC

1

Ruststand 1-0. 17. Vennegoor of Hesselink 1-0, 55. Seedorf 1-1. Schds: Vink. Tsch: 32.000. Gele kaart: Van Bommel, Lee, De Jong (PSV), Seedorf (NAC).

    • Koen Greven