Slecht begin van de week op beurs

De aandelenhandel in Europa is de week slecht begonnen. De indices van alle grote beurzen waren vanmorgen diep rood gekleurd.

Vooral in Amsterdam en Frankfurt liepen de verliezen fors op. De Amsterdamse AEX-index noteerde tegen het middaguur 6,83 punten lager op 329,41, een daling van ruim 2 procent. De DAX-index in Frankfurt zakte 2,2 procent. De beurzen in Londen en Parijs wisten de neergang nog enigszins te beperken. De FTSE-index en de CAC-40-index zakten ongeveer 1,5 procent.

Lagere slotkoersen vrijdag in New York en de angst voor de gevolgen van de aanslag van Israël op sjeik Ahmed Yassin, oprichter en geestelijk leider van de Palestijnse militante beweging Hamas, zijn de belangrijkste oorzaken van de rode cijfers. Bovendien stonden op Wall Street de 'futures' in de min, wat duidt op lagere openingskoersen van de beurzen in New York later op de dag.

De neergang trof alle sectoren. Technologiebedrijven, verzekeringsconcerns en de automakers deden het echter het beroerdst.

In Amsterdam ging Philips flink onderuit. Het aandeel verloor meer dan 4 procent. Dat had mede te maken met de crisis op de beurs op Taiwan.

De omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen zorgde daar voor een algehele uitverkoop. De beursindex verloor 6,7 procent, de grootste daling in acht jaar. Ook de Taiwanese chipfabrikant TSMC verloor fors. Daarin heeft Philips een belang van 19 procent. ASML maakte eveneens een forse duik. Het aandeel van de chipmachinemaker werd 4,5 procent goedkoper en noteerde 13,35 euro.

Slechts twee fondsen in de AEX-index bleven koerverliezen bespaard. Dat waren uitgever VNU en brouwer Heineken.

Ondanks de algehele malaise bleef op de beurs in Brussel de koers van Belgacom fier overeind. De beursnieuweling noteerde iets boven de 25 euro, 2 procent boven de introductieprijs van 24,50.

Op de effectenbeurs in Tokio ging de Nikkei-index met 100 punten omlaag tot 11.318,51, wat neerkomt op een daling van 0,9 procent.

De andere beurzen in Azië waren ook lager. In Zuid-Korea gingen de koersen met 2,2 procent omlaag. In Hongkong was de beurs aan het eind van de handel 1,85 procent lager. De Australische aandelenkoersen lieten een gemiddeld verlies zien van 0,9 procent.