RVD boos over `kardinale' fout NOS bij toespraak

De Rijksvoorlichtingsdienst wil afspraken met de NOS maken om te voorkomen dat de omroep nog eens een ,,kardinale fout'' maakt, zoals dit weekeinde. Dat zegt directeur-generaal Van der Wulp van de RVD, woordvoerder van premier Balkenende.

De RVD is ernstig ontstemd dat NOS-Actueel zaterdagochtend eerst een mislukte opname uitzond van de toespraak waarmee minister-president Balkenende prinses Juliana herdacht. Minder dan een halve minuut na het begin van de uitzending om tien uur was op alle zenders te zien hoe de premier werd onderbroken door een medewerker met de woorden, ,,sorry, maar''. Daarna werd de uitzending enkele minuten onderbroken.

De NOS nam direct de verantwoordelijkheid op zich voor de ,,zeer betreurenswaardige menselijke fout''. Een medewerker had de band met de opgenomen toespraak te ver teruggezet. Enkele minuten later zond de omroep de juiste, tweede opname uit, die premier Balkenende foutloos uitsprak. Deze was ook enkele minuten voor tien uur opgenomen.

RVD-directeur Van der Wulp sprak zaterdag van een ,,kardinale fout'' van de NOS die ,,onvermijdelijk afstraalt op de minster-president, terwijl hij er helemaal niets aan kan doen''. De RVD wil nu door overleg bereiken dat de kans op dergelijke fouten wordt ,,ingedamd'', aldus Van der Wulp vanmorgen. NOS-directeur G. Dielessen onderstreept dat een volledige garantie niet gegeven kan worden. ,,Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het blijft mensenwerk''. Dielessen zou vandaag met de betrokken medewerker spreken over mogelijke consequenties. Ook schrijft hij een excuusbrief aan de minister-president.

Het is gebruikelijk dat een toespraak van de premier enkele minuten voor de uitzending wordt opgenomen wanneer deze tegelijkertijd bij commerciële zenders en op de radio wordt uitgezonden, aldus de NOS en de RVD.