Reisopera zet in op meer subsidie en nieuw theater

De Nationale Reisopera bestaat in 2004 tien jaar en viert dat met een fotoboek. In 2005 volgt de herdenking van vijftig jaar opera in Enschede. De toekomst van de Reisopera in Enschede hangt af van wat de Gemeenteraad op 10 mei beslist over de bouw van het nieuwe operatheater, te openen in 2008. Als de bouw afketst, overweegt de Reisopera verhuizing. Voor het kunstenplan 2005-2008 heeft intendant Mostart ingezet op tien miljoen meer subsidie voor uitbreiding van 6 naar 8 producties per jaar. De Reisopera begint in 2004-2005 met Verdi's Luisa Miller, waarmee het nieuwe theater in Apeldoorn wordt geopend. Verder volgen de Nederlandse première van L'Opera Seria (1769) van F. Gassmann en leidt Ed Spanjaard een nieuwe productie van Debussy's Pélleas et Mélisande. Nieuwe producties zijn er ook van Strauss' Die Fledermaus en The Rake's Progress van Stravinsky. De productie van Brittens Peter Grimes (Regie: Monique Wagemakers) wordt hernomen. Voor haar regie van Verdi's La traviata kreeg Wagemakers zaterdag de Vriendenprijs 2004 uitgereikt.