Rechter Taiwan bekijkt stembus

Het Hooggerechtshof van Taiwan heeft vandaag drie rechters aangesteld die moeten onderzoeken of hertelling van de uitslag van de Taiwanese presidentsverkiezingen noodzakelijk is. Die werden zaterdag nipt gewonnen door de zittende president Chen Shui-bian. Een snelle hertelling, zoals de Nationalistische oppositiekandidaat Lien Chan heeft geëist, ,,is zeer onwaarschijnlijk'', aldus een woordvoerder van het Hof.

Gisteren al gaf het Hof de opdracht om alle stembussen te verzegelen, nadat zo'n 20.000 Taiwanezen de straat op waren gegaan om tegen de uitslag te protesteren. Chen van de Democratische Progressieve Partij (DPP) won de verkiezingen met slechts 29.000 stemmen voorsprong op Lien. De leider van de Nationalistische parij Kwomintang (KMT) eiste meteen daarop dat de verkiezingen ongeldig zouden worden verklaard. ,,Waarom vertrouwen we de regering niet? Omdat er rond hen te veel een waas van verdenking hangt'', zei hij zaterdagavond tegen de demonstranten bij het presidentiële paleis.

Waar Lien suggereert dat de aanslag van vrijdag, waarbij president Chen in zijn buik en vice-president Annette Lu in haar knie werd geraakt, mogelijk door de DPP zelf in scène is gezet om extra stemmen te winnen, wijst de DPP dat stellig van de hand. Woordvoerder James Huang van de DPP verklaarde dat ambtenaren foto's van de buikwond van Chen hebben vrijgegeven om speculaties over het incident te stoppen.

De Taiwanese televisie vertoonde zaterdagnacht beelden van KMT-aanhangers die luidruchtig protesteerden bij het presidentiële paleis en op andere plaatsen in Taiwan. Ook waren er beelden van Annette Lu, die DPP-aanhangers toesprak terwijl de tranen over haar wangen liepen. Het kwam niet tot ernstige ongeregeldheden, mede omdat de aanhangers van de DPP, die ook massaal de straat waren opgegaan om de verkiezingsoverwinning te vieren, en de KMT-aanhangers elkaar niet opzochten. Ook was er veel politie op straat.

Vanmorgen stonden nog zo'n duizend aanhangers van Lien voor het paleis. Zij hebben gezworen daar te blijven totdat zeker is dat een hertelling komt. ,,We gaan niet weg voordat we een antwoord hebben'', zei een van de demonstranten. Ook andere oppositieleden, zoals vice-presidentskandidaat James Soong, trokken de verkiezingsuitslag in twijfel. ,,Waarom zien we andere landen de winnaar van de presidentsverkiezingen niet feliciteren met zijn overwinning'', zei hij vanmorgen tegen de demonstranten.