Progressieve islampartij wint in Maleisië

De parlementsverkiezingen in Maleisië zijn gisteren overweldigend gewonnen door de partij van regerend minister-president Abdullah Badawi. Barisan Nasional, de regeringscoalitie aangevoerd door Abdullah's United Malays National Organization (UMNO), behaalde 195 van de 219 betwiste parlementszetels.

Het in meerderheid islamitische Maleisië kiest hiermee voor een progressieve benadering van de islam en keert zich tegen de strenge en conservatieve vorm van de oppositionele Parti Islam SeMalayasia (PAS) die gisteren vrijwel is weggevaagd in het landelijke parlement en in de volksvertegenwoordigingen van de deelstaten.

Het resultaat maakt Abdullahs positie in de UMNO zeer sterk en alom wordt verwacht dat er de komende jaren geen partijgenoten zullen opstaan die een gooi willen doen naar het premierschap. De ingetogen islamitische schriftgeleerde volgde minder dan vijf maanden geleden Mahathir Mohamad op als minister-president. Mahathir regeerde Maleisië 22 jaar op autocratische wijze. Diplomaten en andere waarnemers typeerden de 64-jarige Abdullah vijf maanden geleden als een overgangspremier. Dat beeld heeft de premier nu van zich afgeschud na het voor UMNO onverwacht goede resultaat van gisteren.

Oppositiepartijen en een onafhankelijke organisatie van waarnemers uit Singapore menen dat de verkiezingen ,,niet vrij en eerlijk zijn verlopen''. Namen van oppositionele kandidaten zouden op stembiljetten hebben ontbroken en Barisan Nasional zou kiezers die meerdere keren wisten te stemmen per bus van kiesdistrict naar kiesdistrict hebben gebracht.

Oppositieleider Abdul Hadi Awang van de PAS kon zijn tranen nauwelijks bedwingen toen gisteren de ene na de andere tegenvaller binnenkwam. Terengganu, de noordelijke deelstaat die de PAS bij de vorige verkiezingen zo verrassend won, ging weer volledig terug naar Barisan Nasional dat 30 van de 32 zetels van het deelstaatparlement won. In 1999 veroverde de PAS er 28.

Ook in de staten waar de PAS meende te groeien, Kedah, Pahang en Perlis, verloor de fundamentele moslimpartij. ,,Maar het doet er niet toe, want we komen toch wel in de hemel'', zei partijprominent Zaihan Mohamed Daud. Volgens voorlopige uitslagen heeft de PAS nog wel de deelstaat Kelantan in handen, zij het met een zeer kleine meerderheid.