Prinses Juliana (94) overleden, bijzetting 30 maart

Prinses Juliana zal volgende week dinsdag worden bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. De prinses, die tussen 1948 en 1980 koningin der Nederlanden was, overleed zaterdagochtend op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk.

Minister-president Balkenende herdacht prinses Juliana zaterdagochtend in een toespraak op televisie en radio als ,,een onvermoeibaar voorvechtster van solidariteit, gemeenschapszin en menselijke waardigheid''. Haar overlijden noemde hij een ,,persoonlijk verlies'' voor zeer velen. ,,Vandaag is ons land in zekere zin zijn moeder kwijtgeraakt.'' In Soestdijk hebben veel mensen bloemen gelegd bij de hekken van het paleis.

Op het moment van haar overlijden, om tien voor zes in de ochtend, waren koningin Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet op Soestdijk aanwezig. De jongste dochter, prinses Christina, was nog op de terugweg vanuit het buitenland. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima braken hun wintersportvakantie in Lech af en keerden gistermiddag naar Nederland terug.

De uitvaartdienst begint dinsdag 30 maart om 12.30 uur. Vandaag en morgen hebben naaste familieleden gelegenheid om afscheid te nemen op Paleis Soestdijk. Woensdag wordt het stoffelijke overschot van de prinses overgebracht naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar ze zal worden opgebaard tot de dag van de uitvaart. Eerst kunnen Nederlandse en buitenlandse gezagsdragers afscheid nemen, vanaf donderdag tot en met zondag wordt het publiek daartoe in de gelegenheid gesteld.

Het huwelijk van prins Friso met Mabel Wisse Smit op 24 april gaat door, evenals de viering van Koninginnedag op 30 april.

Prinses Juliana had volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zelf de ,,uitdrukkelijke wens'' de periode van familierouw kort te houden. Op de website www.koninklijkhuis.nl is een condoleance-register geopend.

Prinses Juliana is overleden aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met ,,algehele verzwakking van het gestel''. Haar lichamelijke toestand ging vorige week snel achteruit. Nadat zij in 1980 werd opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix, verscheen prinses Juliana nog tot 1998 in het openbaar. Daarna liet haar gesteldheid dat niet meer toe, zo maakte zij zelf in 1999 in een brief bekend. Prins Bernhard vertelde in 2001 dat zijn echtgenote kampte met grote geheugenproblemen. Bij een bezoek aan Thailand in januari dit jaar noemde koningin Beatrix haar moeder niet meer goed aanspreekbaar.

Politieke partijen herdachten de persoonlijke betrokkenheid van prinses Juliana bij de samenleving. CDA, VVD en LPF legden de nadruk op haar rol bij de wederopbouw na de oorlog, terwijl andere partijen vooral haar menselijkheid roemden. Ook premier Balkenende plaatste de regering van koningin Juliana in de tijd van de periode van opbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij noemde haar in het licht daarvan een ,,warm voorstander van de voortgaande samenwerking tussen de Europese landen''.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwde ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

Overlijden Juliana

Pagina 2

Vorstin om van te houden

Pagina 3

Reacties

Porto Ercole

Extra edities

Pagina 4

Levensloop

Kersttoespraken

Pagina 5

Hoofdartikel

Soestdijks requiem