Overname van KLM vertraagd

Air France heeft de overname van KLM enkele weken uitgesteld. Beide partijen zeggen dat het bod op KLM niet vandaag, maar eind maart wordt gedaan en de bieding een maand later moet zijn afgerond.

In de Franse media waren afgelopen week berichten verschenen dat het openbare bod van Air France op de aandelen van KLM vandaag zou beginnen, maar beide partijen hebben daar ,,om administratieve redenen'' van afgezien.

KLM geeft als één van de redenen van het uitstel op dat de zogeheten frequent flyer's-programma's, waarmee trouwe reizigers tickets en cadeaus kunnen sparen, nog niet volledig op elkaar zijn afgestemd. ,,We hebben altijd gesteld dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat'', zegt een KLM-woordvoerder desgevraagd. ,, Het moet natuurlijk wel plezierig blijven voor onze klanten allemaal.''

Het uitstel van de overname van KLM heeft ook gevolgen voor de aansluiting van KLM bij de luchtvaartalliantie Skyteam onder leiding van Air France. Maar op dit punt is zowel Air France als KLM minder duidelijk. In de Verenigde Staten heben de mededingingsautoriteiten nadere informatie gevraagd over de overname, die inmidels is goedgekeurd door de Europese Commissie. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft uitleg gevraagd over de combinatie Air France-KLM, die een notering krijgt aan Wall Street.

Met KLM en Air France worden ook de Amerikaanse partners van beide maatschappijen, Northwest Airlines, Continental en Delta in Skyteam geïntegreerd. De maatschappijen mogen in de VS integraal gaan samenwerken. Dat zij ook international afspraken willen maken in Europa gaat de Amerikaanse mededingingsautoriteit echter te ver.

In hoeverre dit geschilpunt de overname nog verder kan vertragen, is onduidelijk. Zowel Air France als KLM onthoudt zich van commentaar. ,,Wij geven geen commentaar op dingen die aan de andere kant van de oceaan gebeuren'', zo luidde vanochtend de officiële reactie van Air France in Parijs.

Gisteren werd wel besloten dat de piloten van KLM en Air France gaan samenwerken in de aanloop naar de integratie van beide luchtvaartbedrijven. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de piloten van Air France hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en afgesproken dat ze zich ,,zullen verzetten tegen elke poging van het management om de nieuwe situatie te misbruiken om de onderhandelingspositie van de vliegers te verzwakken of de eenheid van de vliegers te ondermijnen''.