Olympisch zwembad zonder dak

Over het olympische zwembad in Athene komt geen dak. De organisatie maakte zaterdag bekend dat het plan na overleg met de internationale zwembond FINA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is geschrapt. ,,We zijn tot de conclusie gekomen dat er door de vertragingen geen garantie is dat het dak op tijd afkomt. Dit zou het zwemtoernooi in gevaar kunnen brengen en daarom zien we er vanaf'', aldus een verklaring.

Een permanent dak bleek eerder al niet haalbaar. Onder druk van de internationale tv-zenders die bij hun beelden te veel last zouden hebben van de schittering van de zon, wilde de organisatie daarom een plastic dak boven het bad aanbrengen. Dat gaat nu niet door. Het IOC is akkoord gegaan met het orginele idee de wedstrijden in een open bad te houden als bij de Spelen van 1992 en 1996. Het organisatiecomité wil de races nu houden op tijden dat de zon het minste invloed heeft.

,,De zwemmers zullen zich nu meer op een buitenbadsituatie moeten gaan voorbereiden, zei de Nederlandse bondscoach André cats in een reactie, ,,maar met onze trainingskampen hadden we daar al rekening meegehouden.''

Bij de bekendmaking van het regeringsprogramma heeft de nieuwe Griekse regering benadrukt dat in Athene `veilige' Spelen zullen worden gehouden. ,,Alle maatregelen zullen worden genomen om de maximale veiligheid te garanderen. De Spelen hebben de eerste prioriteit'', zei premier Karamanlis.