Nuttige informatie uit Guantánamo

Een groot aantal gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba heeft de Amerikaanse regering voorzien van nuttige informatie. Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met militaire functionarissen en inlichtingenofficieren.

Een deel van de ruim 640 vermeende terroristen zou onder meer details hebben gegeven over pogingen van Al-Qaeda om chemische en biologische wapens in bezit te krijgen. Ook zou informatie zijn vergaard over hoe het terreurnetwerk vrijwilligers rekruteert en hoe deze worden opgeleid. ,,Door wat we te horen hebben gekregen, zijn we in staat geweest terroristische acties te voorkomen en terreurcellen op te rollen'', aldus inlichtingenofficier Steve Rodriguez.

Niet alle gevangenen werken mee met hun ondervragers. ,,Er zijn zeker vijftig fanatieke strijders die openlijk zeggen dat ze onmiddellijk Amerikaanse burgers willen doden als ze zouden vrijkomen'', zo zegt de inlichtingenofficier.

De militairen ontkennen dat de gevangenen worden mishandeld, zoals onlangs werd gezegd door vijf Britten en enkele Afghanen die zijn vrijgelaten.

De islamitische geestelijke in dienst van het Amerikaanse leger die vorig jaar september werd gearresteerd op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie over de gevangenen op Guantánamo Bay is vrijdagavond volledig vrijgepleit. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd.

De aanklacht tegen Yousef (James) Yee werd ingetrokken omdat, aldus de Amerikaanse commandant op Guantánamo Bay, het gevaar bestaat dat tijdens het proces ,,vertrouwelijk materiaal'' in de openbaarheid komt.

Yee werd in september gearresteerd in de zuidelijke Amerikaanse staat Florida. Het leger verklaarde destijds dat hij achterdocht had gewekt bij de douane toen bleek dat hij vertrouwelijke documenten in zijn bagage had zitten. In oktober werd Yee het overtreden van bevelen ten laste gelegd. Weer een maand later volgde overspel en het bezit van pornografie. Overspel is strafbaar binnen het Amerikaanse leger. De imam zal nu op `niet-juridische wijze' worden gestraft, aldus een woordvoerder van het leger.