Nog vijf partijen in strijd om PCM

De vijf partijen die kranten- en boekenuitgever PCM vorige maand heeft geselecteerd als mogelijke koper van het concern hebben afgelopen weekend alle vijf een bod uitgebracht. De vier financiële investeerders – Apax, Candover, Providence en Warburg Pincus – hebben biedingen gedaan waarvan de hoogtes volgens betrokkenen ,,dicht bij elkaar liggen''. De enige branchegenoot onder de bieders, het Belgische mediabedrijf De Persgroep, stelt een fusie met PCM voor. Uit de biedingen blijkt dat de waarde van het concern op ruim 600 miljoen euro ligt.

PCM, dat onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant uitgeeft, zoekt een nieuwe eigenaar omdat het bedrijf kapitaal nodig heeft voor versterking van de activiteiten. Het concern geeft naast dagbladen ook algemene boeken (fictie en non-fictie) en schoolboeken uit. Om de afhankelijkheid van de dagbladen te verminderen in 2002 kwam driekwart van de omzet uit kranten wil PCM de educatieve uitgaven versterken. Daarnaast willen drie van de zes aandeelhouders van hun belang af.

Op dit moment worden de vijf biedingen bestudeerd door de raad van bestuur van PCM en de meerderheidsaandeelhouder in PCM, de stichting Democratie en Media. De stichting is bereid haar belang te laten zakken tot circa 35 procent. Uit de vijf biedingen zal een selectie worden gemaakt. Hoeveel partijen dan overblijven en wanneer de selectie klaar moet zijn, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat alle vijf de partijen uiteindelijk een beursgang van PCM voor ogen hebben.

De stichting Democratie en Media wil bij de verkoop een vetorecht bedingen op de landelijke krantentitels van PCM – naast NRC Handelsblad en de Volkskrant ook Trouw en het Algemeen Dagblad (AD). De laatste vormt daarop een uitzondering. Voorzitter E. Swaab van de stichting verklaarde afgelopen zaterdag in de Volkskrant dat het Algemeen Dagblad niet als landelijke krant is te beschouwen en bovendien geen opiniërende krant is.

De raad van bestuur van PCM kan zich in die verklaring niet vinden. PCM noemt het AD een ,,moderne, landelijke publiekskrant'' met een ,,breed korps aan medewerkers en columnisten zoals politica Ayaan Hirsi Ali''.