Nog één keer het defilé-gevoel

Op Paleis Soestdijk brengen velen een bloemenhulde aan prinses Juliana. Belangstellenden halen herinneringen op aan de Moeder Van Vele Dochters.

Op Soestdijk schijnt de zon even. De trappen naar het bordes liggen aan beide zijden vol bloemen. ,,Geen bloemstukken, vooral bosjes'', zegt Jos Kunne van Scouting Nederland. Dit weekend hebben de verkenners, rowans (verkenners van boven de 16 jaar) en gidsen van zes verschillende scoutinggroepen uit Baarn en Soest ,,enkele duizenden'' voorbijgangers geteld die afscheid kwamen nemen van prinses Juliana. De scouts hebben volgens Kunne ,,een jaar of tien geleden in het diepste geheim'' afgesproken na het overlijden van Juliana en Bernhard voor Soestdijk te zullen posten.

Tegen het toegangshek staan een verkenner en een rowan van de scoutinggroep Merhula op Soestdijk. De rowan, Martin Warmer (17), wijst naar een houten gebouwtje in de bossen rechts van het paleis. Het clubhuis van Merhula, de groep waar de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina ook lid van waren. Prinses Juliana werd in 1936 beschermvrouw van het Nederlandse Padvindersgilde en tien jaar later van de Gidsenvereniging. Kunne: ,,Ze was zo dol op de padvinderij en ze had het in haar eigen jeugd zo gemist, dat ze in 1950 zelf padvindster werd. Haar padvindersnaam was Moeder Van Vele Dochters afgekort MOVAVEDO.''

Rowan Martin Warmer haalt zijn schouders op. Dat wist hij niet. Maar hier staan posten vindt hij `mooi'. ,,Ik heb op school een werkstuk gemaakt over Juliana.'' En wat was zijn conclusie: ,,Ze was controversieel en ouderwets.''

Annelies Heij uit Soest steekt een bos oranje rozen in het hek. ,,Alleen kijken vind ik raar.'' Ze is met haar man naar Soestdijk gekomen om nog een keer het `defilé-gevoel' te hebben. ,,Als klein meisje ging ik hier al heen met Koninginnedag'', zegt Heij. ,,Toen was Juliana voor mij eigenlijk een teleurstelling. Zo gewoon en geen kroon. Ik kreeg vroeger echt liefde voor het koningshuis mee, maar ik heb het helaas niet op mijn kinderen over kunnen brengen. Die wilden nu niet mee.''

Het tuinhek voor Soestdijk zit vanochtend helemaal vol bloembossen. Meestal tulpen en rozen, met zoete kaarten eraan bevestigd. In keurig handschrift is geschreven: `Lieve prinses Juliana, hartelijk dank voor alle jaren dat u onze koningin was. We houden u in herinnering als een fijn mens.'

Bij het toegangshek staat een lange man van middelbare leeftijd, met een grote paraplu: J. van der Worp, voormalig bestuurslid van VNO-NCW. Hij woont in Soest en neemt afscheid van zijn koningin. ,,Eind jaren zeventig ontmoette ik koningin Juliana tijdens de nieuwjaarsrecepties op het Paleis op de Dam. Ze speelde geen majesteit, ze was hartelijk, ontvankelijk, ze voelde je aan.'' Hij typeert haar als het ,,vrouwelijke equivalent van Willem de Zwijger: moeder des Vaderlands. De huidige koningin is een geëngageerde, intellectuele manager'', zegt Van der Worp. Had zij gevoel voor de werkgevers in een tijd van polarisatie? ,,Onze gesprekken gingen over een maatschappelijke wereld. Alles wat betrekking had op economische bloei, had haar aandacht. Dus ook werkgevers.'' Hij neemt een moment stilte in acht.

Op de dag dat prinses Juliana overlijdt, staat de Haagse binnenstad in het teken van een halve marathon. De Hofstad, die bij andere `koninklijke' gebeurtenissen honderden dagjesmensen trekt, biedt dan ook een wat onwerkelijke aanblik. Zaterdagmiddag even voor half drie giert de wind over de Lange Vijverberg als duizenden hardlopers collectief een minuut stilte in acht nemen. Toeschouwers en deelnemers aan de City-Pier-City loop houden hun adem in ter nagedachtenis aan prinses Juliana, totdat directeur marketing en evenementen Peter Reijntjes zich weer via de luidsprekers tot hen richt. ,,Bedankt, klaar voor de start, af!'', roept hij. Een luid applaus klinkt op en de halve marathon van Den Haag gaat van start.

Woordvoerder Nick Kouwenhoven van de wedstrijd vertelt: ,,Vanmorgen hebben we nadat we van het overlijden hoorden direct overlegd met burgemeester Deetman en afgesproken dat we de loop door moesten laten gaan. Er zijn toch duizenden mensen op weg naar de stad, dan kun je niet meer afblazen.'' Op verzoek van de sponsors zijn de reclameuitingen bij start en finish weggehaald. Ook is besloten de traditionele kanonschoten aan het begin van de wedstrijd achterwege te laten en zijn de festiviteiten zoals een optreden van de Clarks ,,uit piëteit met de prinses geschrapt''.

Bij Soestdijk loopt Van der Worp naar huis. Hij gaat woensdag weer naar de oude koningin, op Paleis Noordeinde in Den Haag.

    • Egbert Kalse
    • Jutta Chorus