Lornah Kiplagat wil geen risico's lopen

Medaillekandidaat Lornah Kiplagat werd bij de wereldkampioenschappen veldlopen zesde. Tot haar grote tevredenheid.

De sinds kort voor Nederland uitkomende Keniaanse langeafstandloopster Lornah Kiplagat heeft zich gisteren bij de wereldkampioenschappen veldlopen in Brussel afgemeld voor de korte cross, nadat zij zaterdag verdienstelijk zesde was geworden op de lange cross. Met het oog op een onwillige achillespees wil ze in dit olympische jaar alle risico's vermijden.

Ondervond je dermate veel hinder van de blessure aan de achillespees dat het onverantwoord was om te starten?

Lornah Kiplagat: ,,Dat niet zozeer, want de achillespees hield zich zaterdag goed, hoewel ik het bij de klimmetjes wel voelde. Waarom zou ik risico's nemen? In de lange cross werd ik zesde en daar was ik heel tevreden over, want ik heb door die blessure twee weken niet kunnen trainen. Ik heb alleen maar op de hometrainer van mijn schoonmoeder gezeten. Zo'n goede prestatie met zo'n slechte voorbereiding, bewijst dat ik momenteel erg sterk ben.''

Maar die zesde plaats bood toch uitzicht op een wederom hoge klassering?

,,Zou kunnen, hoewel de korte cross me minder goed ligt. Bovendien is het veldlopen dit jaar geen doel. Het was voor mij een training en een test voor mijn achillespees. Daarbij waren de weersomstandigheden niet in mijn voordeel. Door de vele regen was de ondergrond erg zacht geworden, terwijl ik een harde bodem prefereer.''

Heb je geen onnodige risico's genomen door te starten bij de WK in Brussel?

,,Ik was daar wel bang voor, maar mijn fysiotherapeut Bert Borghans had me verzekerd dat het kon. En hij heeft gelijk gekregen. Zijn behandeling heeft me vertrouwen gegeven.''

Hoe ziet jouw programma er verder uit?

,,Ik ga twee weken met vakantie om uit te rusten en daarna zes weken naar Kenia, waar mijn voorbereidingen op de Olympische Spelen beginnen. Vanaf nu telt nog maar een ding en dat is `Athene'. Dat is mijn hoofddoel, daar wil ik goed presteren.''

En na de Spelen, heb je daar al over nagedacht?

,,Nee, en dat wil ik ook niet. Vanaf nu is alles gericht op de Olympische Spelen. Wat daarna komt, zie ik wel. Dan pas ga ik me bezighouden met de vraag of ik weer wil meedoen aan de marathon van New York of de Europese kampioenschappen veldlopen.''