Leger pauzeert even in jacht op Al-Qaeda

Het Pakistaanse leger dat in het grensgebied met Afghanistan honderden strijders van Al-Qaeda en hun Pathaanse sympathisanten omsingeld houdt, heeft gisteravond een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat is gebeurd om een groep van 22 lokale stamoudsten de gelegenheid te geven om met de verdachte terroristen te onderhandelen over hun overgave en de vrijlating van Pakistaanse soldaten in hun handen.

Volgens een militaire woordvoerder wordt de bemiddelingspoging gedaan op verzoek van de stamoudsten. ,,Ze zullen er (vandaag) met een witte vlag naar toe gaan'', aldus de zegsman, die zei dat over overgave van de strijders van Al-Qaeda en hun Pathaanse strijdmakkers niet te marchanderen valt. ,,De leden van de lokale stammen die ervan worden verdacht dat ze onderkomen bieden aan buitenlandse militanten, moeten onmiddellijk aan de regering worden overgedragen. En alle buitenlandse strijders moeten zich overgeven. Er is geen andere optie.''

De gevechten in het westelijke stammengebied van Pakistan vinden plaats rond een versterkte lemen vesting in de buurt van de stad Wana in Zuid-Waziristan. Pakistaanse troepen hebben de afgelopen dagen tientallen strijders gedood en er zo'n honderd gevangen genomen. De nummer twee van Al-Qaeda, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, is daar niet bij. Volgens een Pakistaanse commandant is het onwaarschijnlijk dat, anders dan eerder werd gesuggereerd, Al-Zawahri zich bevindt in het door het leger ingesloten fort. Gisteren spraken militaire bronnen over de mogelijke aanwezigheid van een belangrijke Oezbeekse en/of Tsjetsjeense militieleider in de vesting. Uit onderschept radioverkeer blijkt dat boodschappen in het Oezbeeks en het Tsjetsjeens worden doorgegeven.

In het Pathaanse stammengebied maar ook elders in Pakistan is gisteren geprotesteerd tegen de jacht op Al-Qaeda. In Islamabad werd op een bijeenkomst van geestelijken het offensief veroordeeld als 'in strijd met de islam'. De voorganger van de befaamde 'Rode Moskee' in Islamabad, Qazi Abdual Aziz, zei dat Pakistaanse soldaten die sneuvelen in de jacht op Al-Qaeda sterven als ,,ongelovigen''. ,,Alleen degenen die degenen die sterven in het verzet tegen deze operatie, zijn martelaren.''