Jan Pronk blijft aan als voorzitter van VON

Oud-minister Jan Pronk blijft aan als voorzitter van Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON). Dat heeft hij vanmorgen bevestigd.

Pronk zei aanvankelijk te zullen aftreden als minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bij haar weigering blijft om hem toe te laten tot het landelijk overleg minderheden. Ze had hem in de ban gedaan omdat Pronk haar uitzetbeleid had gekarakteriseerd als `deportatie'. Maar het bestuur van VON en de raad van aangesloten vluchtelingenorganisaties deden een dringend beroep op Pronk om niet op te stappen. ,,Dat is een belangrijke reden geweest om aan te blijven'', aldus Pronk. ,,Ook andere bestuursleden voelden zich geroepen om dan af te treden.''

Een andere reden is volgens Pronk dat Verdonk vorige week op een VVD-bijeenkomst in Amsterdam opmerkte het ,,verstandig'' te vinden als hij zou vertrekken als voorzitter van VON. ,,Het is niet aan haar om daarover te beslissen'', aldus Pronk. ,,Dat beslis ik zelf wel.'' Een woordvoerder van de minister wilde vanmorgen niet reageren op de beslissing van Pronk. ,,Daar hebben we kennis van genomen'', zei hij.

Verdonk beriep zich op artikel 4, tweede lid, van de Wet overleg minderhedenbeleid, die haar de mogelijkheid zou bieden om personen te weigeren als het algemeen belang dat vordert.

Deskundigen bestuursrecht, onder wie docent Peter Nicolaï van de Universiteit van Amsterdam, betwijfelen dat. ,,De wet is niet bedoeld om personen die kritiek hebben op haar beleid uit te sluiten'', zei hij vrijdag in deze krant. Volgens hem bepaalt Verdonk ten onrechte welke kritiek al dan niet gepast is. VON zal er deze week in een brief opnieuw bij Verdonk op aandringen om terug te komen op haar weigering inzake Pronk. ,,Doet ze dat niet, dan volgen juridische stappen'', aldus vice-voorzitter John van Tilborg van VON.