Israël liquideert blinde Hamasleider sjeik Yassin

Onder persoonlijk toezicht van premier Sharon heeft de Israëlische luchtmacht vanochtend vroeg de blinde en verlamde sjeik Ahmed Yassin, (ongeveer 67), leider van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas in de Gazastrook geliquideerd. Sjeik Yassin was volgens Israël ,,persoonlijk verantwoordelijk'' voor de dood van talrijke Israëliërs en was bezig verdere aanslagen te beramen.

Honderdduizenden Palestijnen zijn in de Gazastrook de straat opgegaan, ze verbranden banden en schreeuwen om wraak. Kort na het middaguur begonnen de begrafenisplechtigheden. De militaire tak van Hamas heeft in een communiqué een ,,aardbeving'' aangekondigd die ,,overal zal toeslaan om de zionistische aanwezigheid te vernietigen''. De wraak voor de dood van de sjeik zal ,,niet gewoon'' zijn, aldus het communiqué. Volgens Hamasleider Rantisi is nu de ,,oorlog geopend'' met Israël. De Palestijnse leider Yasser Arafat en zijn premier, Ahmed Qurei, hebben de liquidatie van sjeik Yassin als ,,een grote misdaad'' veroordeeld en drie dagen rouw afgekondigd. In alle Palestijnse steden werd gedemonstreerd en gestaakt.

Yassin werd gedood door raketten die vanuit Israëlische helikopters werden afgeschoten toen hij voor zonsopgang in zijn rolstoel een moskee verliet. Zeker zeven andere Palestijnen vonden daarbij de dood, onder wie een van de elf kinderen van de sjeik. Het Israëlische kabinet besloot vorige week het leiderschap van Hamas uit de weg te ruimen in het kader van de strijd tegen Palestijns terrorisme. Een raadgever van premier Sharon, Amos Gilad, verklaarde vanochtend dat Arafat nog gevaarlijker is dan Yassin omdat de laatste tenminste openlijk zei dat hij uit was op de vernietiging van Israël. Minister van Defensie Mofaz plaatste de liquidatie van Yassin in het kader van het plan om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen.

Israël heeft uit voorzorg zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever afgegrendeld. Leger, politie en ziekenhuizen zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht. De Verenigde Staten hebben alle partijen in het Midden-Oosten opgeroepen tot kalmte en terughoudendheid.

[Vervolg SJEIK YASSIN: pagina 7]

Volgens een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt Washington de ontwikkelingen en staat het in contact met zowel Israël als de Palestijnen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw veroordeelde de liquidatie vanochtend, evenals Parijs. Ook de Nederlandse minister Bot heeft vanmiddag de aanslag veroordeeld als strijdig met het internationaal recht.

In het eerste openbare commentaar van de Israëlische regering zei onderminister van Defensie Zeev Boim dat sjeik Yassin zijn dood heeft verdiend ,,wegens alle terroristische aanslagen die door Hamas zijn gepleegd''. Volgens Boim ,,zal geen terroristenleider immuun zijn''. Minister van Binnenlandse Zaken Avraham Poraz, een van de twee ministers die vorige week tegen het kabinetsbesluit stemden om het Hamasleiderschap te liquideren, zei echter te vrezen ,,dat we een cyclus hebben geopend en dat velen daarvoor met hun leven zullen betalen''. Volgens Poraz kan het doden van Yassin uitgelegd worden als een strijd tegen de islam. De eerste reacties in de Knesset en de Israëlische media waren gematigd positief. Volgens minister van Financiën Netanyahu zal het liquideren van Yassin op de korte termijn tot keiharde reacties van Hamas leiden, maar op de lange termijn de veiligheid van Israël vergroten. ,,De leiders zullen zich realiseren dat zij na terroristische aanslagen geliquideerd zullen worden,''aldus Netanyahu. Ministers van de regeringspartij Shinui zeiden dat het vermoorden van Hamas-leiders geen vrede zullen brengen en de linkse partij Meretz beschuldigde Sharon ervan ,,een oorlogsmisdaad''te hebben gepleegd.

Raketten van het Qassam-type zijn vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Dit heeft de Israëlische radio gemeld, die sprak van ,,waarschijnlijk een eerste onderbuik-reactie van de Hamas-terroristen op de liquidatie van hun hoogste baas''. Over slachtoffers is niets gemeld.

portret pagina 7

achtergrond pagina 7