Gouden Uil 2004 voor Hafid Bouazza

De Gouden Uil 2004 is gewonnen door Hafid Bouazza, voor zijn roman Paravion. De jury van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs, bestaande uit vier Belgen en één Nederlander, was ,,unaniem''.

Bouazza werd geprezen om zijn ,,grappige en pijnlijke'' roman, ,,een boek dat een wereld openbreekt'' en een ,,hommage aan de verbeelding''.

Bouazza, die 25 duizend euro en een plastiek van tekenaar Ever Meulen kreeg, versloeg A.F.Th. (De Movo Tapes), Arnon Grunberg (De asielzoeker), Gerrit Komrij (Demonen) en Chris de Stoop, die voor zijn non-fictieboek Zij kwamen uit het Oosten (over handel in Albanese vrouwen) de Prijs van de Lezer kreeg. De Stoop toonde zich trots ,,dat een Vlaming `t haalt van vier Hollanders''.

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs was eveneens voor een Nederlandse auteur: Martha Heesen kreeg de 25 duizend euro voor haar roman Toen Faas niet thuiskwam. Zij werd verkozen boven onder anderen Peter van Gestel (Die dag aan zee) en Ed Franck (Zie ik je nog eens terug?). Bart Moeyaert kreeg de Prijs van de Jonge Lezer voor het door Wolf Erlbruch geïllustreerde boek De schepping.

De tiende Gouden Uil werd uitgereikt in een rechtstreekse uitzending van de Vlaamse televisiezender Canvas die een uur duurde. Het tempo lag hoog: er waren korte interviewtjes met de genomineerden die in het geval van de jeugd-Uil werden doorsneden met commentaar van jonge lezers. Voor de vijf andere genomineerden, van wie alleen Grunberg niet aanwezig was, waren er lofredes. Zo werd Bouazza bijna verliefd toegesproken door Nadia Dala, terwijl Komrij (,,een reus temidden van tandenloze dwergen'') geëerd werd met een rap van Guy Mortier, de hoofdredacteur van het tijdschrift HUMO, waarin Demonen is voorgepubliceerd.

Bouazza's Paravion, een ook in Nederland enthousiast ontvangen roman staat niet op de shortlist voor de Nederlandse Librisprijs. Dat lot deelt het met de andere voormalige kanshebbers op de Gouden Uil.