Gevechten in westen van Afghanistan

In de Afghaanse stad Herat zijn gisteren hevige gevechten uitgebroken na de moord op minister van Burgerluchtvaart, Mirwais Sadiq, een zoon van de roemruchte krijgsheer en gouverneur Ismail Khan.

Volgens ooggetuigen zijn daarbij tientallen doden gevallen, mogelijk meer dan honderd. Vanochtend zou de rust grotendeels zijn teruggekeerd.

Interim-president Karzai riep gisteravond onmiddellijk zijn veiligheidskabinet bijeen, en zei dat hij zijn minister van Defensie, Fahim, en minister van Binnenlandse Zaken, Jalali, naar Herat zou sturen. In een verklaring zei de president ,,diep geschokt te zijn'' over de aanslag op minister Sadiq en zijn rouwbetuiging over te hebben gebracht aan Ismail Khan, die gouverneur is van Herat, en zijn familie.

Over de precieze toedracht en de achtergronden bestaat nog onduidelijkheid. Volgens sommige berichten zou de commandant van de bij Herat gelegerde 17de divisie van het Afghaanse leger, Zahir Nayebzada, gisteren de aanval hebben geopend op milities van Ismail Khan. Sadiq zou met zijn auto in een hinderlaag zijn gelokt, onder andere met granaten zijn bestookt en aan zijn verwondingen zijn overleden. Commandant Nayebzada gaf gisteravond een tegenovergestelde lezing: hij zei dat Sadiq werd gedood toen deze met gewapende eenheden zijn huis binnendrong, kennelijk met de bedoeling hem te ontslaan.

Vanochtend werd uit Herat gemeld dat commandant Nayebzada de stad is ontvlucht, of mogelijk zelfs dood is. Een functionaris van het ministerie van Defensie in Kabul zei vanochtend dat de milities van gouverneur Ismail Khan inmiddels weer heer en meester zijn in Herat.

Ooggetuigen meldden gisteravond dat vooral in het noorden van de stad werd gevochten, in de omgeving van het garnizoen van de 17de divisie. Onder andere tanks zouden door de straten rijden. Burgers en hulpverleners kregen de opdracht zich niet buiten te wagen.

Mirwais Sadiq is al de derde minister uit het kabinet van de na de verdrijving van de Talibaan aangetreden president Karzai die is vermoord. Sadiqs voorganger op met ministerie van Burgerluchtvaart, Abdul Rahman, werd in februari 2002 onder nooit opgehelderde omstandigheden vermoord op het vliegveld van Kabul. Een half jaar later, in juli 2002 werd de minister van Openbare Werken, tevens vice-president, Abdul Qadir in zijn kantoor vermoord. Qadir was een invloedrijke Pathaanse veldheer uit Jalalabad en ook zijn moordenaar is nooit gepakt.