Feyenoord verslaat RKC en verkleint verschil PSV

Aangemoedigd door de slechte resultaten van PSV heeft Feyenoord de jacht geopend op de tweede plaats in de eredivisie. Na een 1-0 thuizege op RKC heeft Feyenoord nog maar vier punten achterstand op PSV. AZ heeft na een 2-0 uitzege op NEC nog maar vijf punten minder dan de regerende landskampioen.

In de schaduw van de aanstaande kampioen Ajax strijden de drie achtervolgers – of vier als achtervolger Heerenveen wordt meegeteld – op de tweede plaats die volgend seizoen recht geeft op een plaats in de voorronde van de lucratieve Champions League. Acht duels voor het einde van de competitie heeft PSV nog steeds de beste papieren, maar Feyenoord heeft het voordeel van vijf thuisduels. ,,Zo zie je maar weer hoe raar het in voetbal kan gaan'', glimlachte de vertrekkende trainer Van Marwijk van Feyenoord.

Zijn ploeg kreeg gisteren in de winderige Kuip tegen middenmoter RKC meer dan tien opgelegde kansen. Alleen Kuijt was in de zesde minuut trefzeker. Doelman Sinouh kreeg drie keer hulp van de doel en keer van de lat. Met dank aan de kansen missende thuisploeg mocht RKC tot het laatste fluitsignaal blijven hopen op een gelijkspel. De Waalwijkers waren een keer dichtbij een tegendoelpunt. Keeper Zoetebier, vervanger van de geblesseerde Lodewijks, hield Hoogendorp vlak voor tijd met een snoekduik van scoren af.

AZ had zaterdagavond meer moeite met NEC dan de 2-0 zege doet vermoeden. Vlak voor rust opende Nelisse de score, waarna Opdam in de tweede helft de zege veiligstelde. Trainer Neeskens laakte de racistische kreten van Nijmeegse fans aan het adres van de donkere NEC-spits De Freitas.

Hekkensluiter FC Zwolle behaalde zaterdag een 3-0 zege op Volendam, de andere kandidaat voor rechtstreekse degradatie. Het onderlinge verschil bedraagt nu nog een punt. In de strijd tegen (indirecte) degradatie pakte ADO Den Haag gisteren een punt bij RBC. Het duel in Roosendaal eindigde in 0-0. ADO vergrootte de voorsprong op Volendam tot zeven punten en Vitesse op vier punten.