ETA wil dialoog, maar blijft strijden

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft verklaard een dialoog te zoeken met de toekomstige socialistische regering.

De groep riep de beoogde premier van Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero, gisteren op ,,sterke en moedige'' stappen te nemen voor vrede.

,,We zijn geheel geneigd de oplossing te bereiken door dialoog. Het is mogelijk vrede te verwerven door rede en gezond verstand'', aldus ETA in een verklaring, die gisteren werd gepubliceerd op de website van de Baskische krant Gara. De terreurbeweging gaf echter wel aan ,,door te gaan met vechten'' voor een onafhankelijk Baskenland.

In een eerste reactie zei een woordvoerder van de socialistische partij geen waarde en geen geloof te hechten aan de verklaring omdat ETA een terroristische beweging is.

De beoogde premier van Spanje, Zapatero, beloofde vlak na de verkiezingsoverwinning vorige week hard te blijven optreden tegen ETA. ,,ETA zal geen minuut rust hebben'', aldus de socialist. Hij zoekt wel toenadering tot de Baskische nationalistische partij PNV. Een woordvoerder van de PNV was gisteren evenmin onder de indruk van de verklaring van ETA. Het enige wat er toe doet is dat ,,ETA geweld afzweert en de politiek aan politici overlaat''.

Ook de socialisten in Baskenland veroordeelden de verklaring. ,,Vragen om een dialoog met de nieuwe regering en in dezelfde adem aankondigen door te gaan met moorden is een contradictio in terminis'', aldus Jesus Eguiguren. ,,Spanje is diep gegriefd door de aanslagen in Madrid. Er is geen plaats voor terrorisme in Spanje, noch Baskenland.''

In dertig Spaanse steden demonstreerden zaterdag – een jaar na de inval in Irak – naar schatting 300.000 mensen tegen terrorisme. Velen droegen een vredesteken met zich mee of een verwijzing naar de aanslagen in Madrid van vorige week waarbij 200 mensen werden gedood.

Ook elders werd deze dag aangegrepen om te protesteren. Met name in landen die deelnemen aan de oorlog was de opkomst groot. In onder meer Japan (10.000 mensen), Rome (100.000), Amsterdam (3.000) en Londen (25.000) werd gedemonstreerd. In de VS waren meer dan 250 protestbijeenkomsten, onder meer in New York.