Dralend naar Nieuw-Zeeland

In 2003 emigreerden volgens het CBS 104.000 Nederlanders, wat een absoluut record opleverde. De economische teruggang van de laatste jaren was daarbij van invloed. Ook zaken als mondialisering, goedkopere reismogelijkheden en de groeiende interesse van vaderlandse gepensioneerden voor vestiging in zuidelijk Europa speelden een rol. Verder zijn er negatieve factoren in het spel, zoals de overtrokken regeltjes in Nederland, de groeiende agressie en maatschappelijke verruwing, de claustrofobie.

Vooral de laatste categorie bracht het Rotterdamse gezinnetje van Dolf en Connie Joling, ouders van Esther (19) en Eva (20), ertoe met veel horten en stoten de koffers te pakken en enkele reis Nieuw-Zeeland te boeken. Cineaste Nousjka Thomas legde deze exodus vast in een tweedelige documentaire Wegwezen!

Op zich is dat best een spannend gegeven. Een paar jaar geleden scoorde de TROS al eens met een reeks over vertrokken Nederlanders en momenteel toont de BBC een alleraardigste serie over hetzelfde onderwerp. Thomas bakt er helaas minder van. De aarzelingen en dilemma's van Dolf & Connie worden te omslachtig en daardoor wat langdradig uitgesponnen. Zelfs de introductie van de nodige soap-elementen mag niet baten. Neem dochter Eva die niet/wel/niet meegaat naar Nieuw-Zeeland, en passant zwanger wordt van een minder standvastige vriend, en bij vertrek van haar ouders de hele vertrekhal van Schiphol bij elkaar schreit. Niettemin verdwijnen Dolf en Connie vastberaden via de douane naar het verre land. Al had Dolf de kijkers kort tevoren laten weten dat hij zonder hond `Bokser' beslist niet zou vertrekken.

Je zou verwachten dat een tweedelige documentaire over emigratie eerst gaat over voorbereiding/vertrek en vervolgens over aankomst/resultaat. Maar het laatste onderwerp blijft in duister. We komen alleen te weten dat de Jolings na aankomst nog geen baan hebben. In afwachting daarvan rijden ze vast trots rond in een luxe jeep en bekijken in the middle of nowhere een stukje bouwgrond. Als dat maar goed gaat.

Dokument: Wegwezen!, NCRV, Ned.1, 23.05-23.47u.

    • Ferry Versteeg