Dogtroep maakt mooie plaatjes

Vanuit de nok van de schouwburg zakt een bruid aan een klimop naar beneden. Beneden wacht een pluche klapstoel die met zijn rode zitting en rugleuning naar haar hielen hapt. Een veelbelovend beginbeeld heeft de voorstelling Deep Blue C, die Dogtroep voor het theater van Heerlen maakt. Veelbelovend, maar de bruid daalt ongeschonden neer en negeert de bijtende stoel. Dat is tekenend voor deze voorstelling, die een reeks veelbelovende beelden achtereenplakt, zonder ze uit te bouwen of van een kader te voorzien.

De groep is gewend om de theaters te mijden en louter op locatie te spelen, maar omdat de schouwburg wordt verbouwd, voldoet hij toch. De toeschouwers zitten op een tribune en kijken deels in de zaal. Een wand valt neer en biedt zicht op een derde ruimte. Uit de nok van het toneelhuis komt later nog een televisie aan een elastiek naar beneden.

We krijgen een soort driehoeksverhouding te zien tussen een bruid, een man in een brandweerpak en een indoor-klimmer. Ook is er een blauwharige madonna die haar lijdzame pose zo nu en dan onderbreekt om hartstochtelijk aan een sigaret te zuigen. Ze breekt ook nog een muur van loszittende stenen af, waarachter zich een spiegel bevindt (let op de symboliek!). De brandweerman komt onder stroom te staan zodat zijn romantisch bedoelde bruidsdans uitloopt op een gewelddadige electric boogie. De bruid ziet er steeds gehavender uit, tot ze als een mummie omwonden terugkeert naar de nok van de theaterzaal.

Dogtroep maakt poëtisch variété moderne, performance-achtige acts die vooral door de mooie vormgeving en het technisch vernuft verbluffen. Bij Deep Blue C blijf je echter snakken naar samenhang, een zweem van een verhaal, enige betekenis. Op deze manier beklijven de plaatjes niet.

Heerlen ligt in het hart van de oostelijk mijnstreek, maar met het kolenverleden heeft de groep verder niets gedaan. Wel met de sterke muzikale Limburgse cultuur. Iedere keer als de scènes al te ijl dreigen te worden, komt met veel bombarie een Limburgse gelegenheidsharmonie op die de voorstelling wat schwung en humor geeft. De harmonie wordt bijgestaan door een koor van lokale popzangeressen die prachtig meerstemmig door megafoons zingen.

Voorstelling: Deep Blue C door Dogtroep. Regie: Jos Thie en Csilla Lakatos. Gezien 20/3 Theater Heerlen. Aldaar t/m 3/4. Inl. 045 571 6607 of www.dogtroep.nl

    • Wilfred Takken