Bob Marley

De muziek van Bob Marley (1945-'81) blijft tot de verbeelding spreken. Voordat het Engelse Islandlabel hem begin jaren zeventig wereldfaam bracht, was hij op Jamaica al tien jaar actief in The Wailers met Bunny Wailer en Peter Tosh.

Zakenman Danny Sims en zanger Johnny Nash waren de eersten die Marley's internationale potentieel inzagen. Ze contracteerden The Wailers in 1967 voor hun JAD Records, en schiepen een voedingsbodem voor de revolutionaire reggae-sound, in samenwerking met de legendarische producer Lee Perry. De 3cd-box Grooving Kingston 12 (naar de postcode van het Trenchtowngetto in de Jamicaanse hoofdstad) laat horen dat de grondbeginselen van Marley's latere popsucces in 1971 al volop aanwezig waren, inclusief klassiekers als Stir it up, Concrete jungle en Sun is shining. Met veel aandacht voor obscure dubversies en akoestische demo's geeft het een gedetailleerd overzicht van een cruciale periode in Marley's ontwikkeling. De enkele cd Feel Alright (1967-'71) is beknopter, en biedt naast een verbluffend inzicht in de ontwikkeling van ska en rocksteady naar reggae ook prille hoogstandjes van Peter Tosh (Soon come) en Bunny Wailer (Caution). Voor Marley-completisten is er de dubbel-cd Live At The Roxy met een integraal concert uit het Amerikaanse doorbraakjaar 1976, dat met een 24-minutenversie van Get up, stand up wat slomer klinkt dan het explosieve live-album van een jaar eerder in het Londense Lyceum. No woman no cry dreint hier, waar het in Londen spetterde. Tussen vitaal en uitgeblust zaten bij Bob Marley maar vijf gedenkwaardige jaren.

Bob Marley & The Wailers: Grooving Kingston 12 (JAD/Universal), Feel Alright (JAD/Universal), Live At the Roxy (Tuff Gong/Universal).

    • Jan Vollaard