Betere bewaking geëist in Den Haag

Veel ambassades in Den Haag maken zich zorgen over hun veiligheid. Ze willen meer politiebewaking en een duidelijker aanspreekpunt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de Haagse politie.

Dat blijkt uit een memorandum dat de Italiaanse ambassadeur reeds eind vorig jaar namens de huidige en aanstaande leden van de Europese Unie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overhandigd. Aanleiding voor de stap van de diplomaten was de brandstichting bij de Turkse ambassade in november 2003. De diplomaten willen onder meer politiebewaking bij recepties en andere officiële aangelegenheden.

Het ministerie neemt de zorgen van de ambassades volgens een woordvoerster ,,heel serieus''. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat belast is met het veiligheidsbeleid en daardoor eveneens nauw bij de zaak betrokken, heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de beveiliging van ambassades in andere landen. Over een maand moet dat afgerond zijn.

,,Je hoort vaak zeggen dat het met de veiligheid in andere landen beter is gesteld'', zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. ,,Mocht dat inderdaad blijken, dan zullen er wellicht aanpassingen volgen.'' Het ministerie ziet vooralsnog geen aanleiding voor extra stappen. ,,Wij evalueren de veiligheid van personen en gebouwen permanent. Na de aanslagen in Spanje hebben we de bewaking van de Spaanse ambassade bijvoorbeeld verscherpt.''

Buitenlandse Zaken heeft de ambassades overigens laten weten dat het niet zinvol is een speciale contactpersoon in te stellen voor veiligheidszaken. Zo zou er slechts een extra schakel komen, die vertragend zou kunnen werken bij het inzetten van de politie en hulpdiensten. Het werkt sneller en beter om direct het algemene alarmnummer 112 te bellen, stelt het ministerie.

Niet alle EU-staten zijn overigens even ontevreden over de beveiliging. Een woordvoerder van de Britse ambassade laat weten dat de Britten heel goed zijn te spreken over de wijze waarop de gemeente Den Haag de veiligheid van de ambassades verzorgt. Een woordvoerder van een andere grote EU-staat, die anoniem wil blijven, is echter van mening dat er door de massale bewaking van de Amerikaanse ambassade te weinig bewakers overblijven voor anderen. ,,Wij hebben geen enkele bewaker voor de deur'', aldus de woordvoerder.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het beleid is veiligheidsmaatregelen te nemen als die nodig worden geacht. Zo wordt de ambassade van de VS al enkele jaren extra beveiligd.