Ballerina Tcherina overleden

De Franse ballerina Ludmila Tcherina, die zondag op 79-jarige leeftijd is overleden, behoorde tot de generatie dansers die de hoogtijdagen van het Franse ballet van de jaren vijftig en zestig mede creëerde. Ze danste in balletten van de Russisch-Franse choreografen Léonide Massine en Serge Lifar. Als kind van arme Franse en Georgische ouders trad Monika Tchmerzina, zoals haar werkelijke naam luidde, al professioneel op bij salons te Parijs en Nice. Haar talent viel op en ze werd door beroemde balletpedagogen opgeleid. In 1942 debuteerde ze in Parijs in Lifars Romeo en Juliette. Na de oorlog voegde ze zich bij Roland Petits gezelschap. Ze acteerde daarbij in balletfilms zoals De Rode Schoentjes en De verhalen van Hoffmann, waarvoor ze in 1952 een Oscar ontving.