Avro mist 1,5 miljoen euro voor bezuiniging

De AVRO dreigt haar aandeel in de door het kabinet aan de publieke omroep opgelegde bezuinigingen dit jaar niet te halen. De omroepvereniging stevent, bij ongewijzigd beleid, af op een tekort van 1,5 miljoen euro.

De eind vorig en begin dit jaar doorgevoerde besparingsmaatregelen van 3,5 miljoen euro – als onderdeel van de bezuinigingen op de héle publieke omroep – blijken voor bijna de helft teniet gedaan door tegenvallers. Zakelijk directeur F. Marechal heeft afgelopen donderdag de ondernemingsraad geïnformeerd over de cijfers.

Het gat is ontstaan doordat de AVRO meer programma's produceert dan gepland en geplande besparingen op actualiteiten teniet worden gedaan door het vertrek uit Netwerk. Ook zouden kosten voor de concertserie Zaterdagmatinee zijn ,,vergeten'', zo bevestigen bronnen rond de ondernemingsraad.

De AVRO heeft eind vorig jaar en begin dit jaar al bezuinigd op personeel en programma's. In totaal zijn dertig arbeidsplaatsen vervallen. De ondernemingsraad heeft de directie laten weten geen nieuwe bezuinigingen op personeel en programma's te accepteren. Desnoods zou het tekort van 1,5 miljoen euro uit de verenigingsreserve bijgepast moeten worden.

In een reactie zegt Marechal geen toezegging te hebben gedaan aan de ondernemingsraad dat er niet weer op arbeidsplaatsen en programma's wordt gekort. ,,En het zou vreemd zijn als we dat geld uit de verenigingskas zouden halen'', aldus de directeur.

Marechal zegt zich desondanks ,,geen zorgen'' te maken. ,,Alleen als we niets doen, lopen we tegen dat tekort van 1,5 miljoen euro aan. Gelukkig is alles onder controle. We hebben gewoon meer programma's aangeboden dan we kunnen realiseren. Dus komen er minder programma's. En de kosten die voortvloeien uit het vertrek uit Netwerk, moeten door alle omroepen worden gedragen.''

Bronnen rond de ondernemingsraad spreken over een ,,knallende ruzie'' tussen zakelijk directeur Marechal en programmadirecteur A. 's-Gravesande over het ontstaan van het tekort. Marechal spreekt over een ,,gezond spanningsveld'' tussen hem en zijn collega. Marechal: ,,Ik begrijp wel dat mijn collega als programmadirecteur zo veel mogelijk wil uitzenden, maar dan wel binnen het programmabudget.'' 's-Gravesande was niet voor commentaar bereikbaar.

    • Joep Dohmen