Algemeen Dagblad

[...] Juliana was een vorstin wars van decorum, vond het niet erg om als `mevrouw' te worden aangesproken en had een uitgesproken hekel aan pluimstrijkerijen. De begrippen `modernisering' en `professionalisering van de monarchie' waren in haar tijd nog onbekend. Toch, juist door haar soms onorthodoxe, maar altijd menselijke optreden bereikte Juliana tijdens haar 32-jarige regeerperiode dat het Oranjehuis volledig meeging met zijn tijd. [...]

Het non-conformisme van Juliana sloot ook naadloos aan bij de vrijere geest van de jaren '60 en '70. Ze bleef warmte uitstralen op het jaarlijkse defilé in de tuin van Soestdijk, ook toen er inmiddels openlijk grappen mochten worden gemaakt over tussen de rododendrons weggesmeten krentenmikken. De beelden van die defilés [...] brengen de menselijkheid van de overleden oudkoningin opnieuw tot leven.

De laatste jaren werd het stil rond prinses Juliana. Door haar dementie kwam ze niet meer in beeld. Vreemd eigenlijk dat het hof zo zwijgzaam was daarover. Die geheimzinnigheid paste eigenlijk niet bij een majesteit aan wie niets menselijks vreemd was.