16 ama's opgepakt in campus Vught

De politie heeft gistermiddag zestien alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) aangehouden op de ama-campus in Vught. De jongeren, van Chinese afkomst en zestien en zeventien jaar oud, waren de dagen ervoor slaags geraakt met Noord-Afrikaanse ama's.

Een politiewoordvoerder zei vanochtend dat ,,communicatieproblemen'' tot het conflict leidden. ,,De Chinezen vatten bepaalde opmerkingen van de Noord-Afrikanen verkeerd op.'' Na verhoor bracht de politie zes Chinezen terug naar de ama-campus. Ze worden daar opgevangen op een plaats die volstrekt is gescheiden van de groep Noord-Afrikanen, om nieuwe ongeregeldheden uit te sluiten. De tien andere aangehouden Chinese ama's keren niet terug naar Vught, maar worden overgeplaatst naar centra elders in het land.

Het was niet de eerste keer dat zich een vechtpartij voordeed op de ama-campus in Vught. Op 13 november 2003 gingen Chinese en West-Afrikaanse jongeren elkaar te lijf, waarbij een Chinees zwaargewond raakte. De politie pakte toen twintig ama's op.

Ama's die niet in Nederland mogen blijven worden opgevangen in centra in Vught en Deelen, waar ze worden voorbereid op terugkeer naar hun land. Sinds de opening van beide centra was het daar onrustig, omdat de ama's zich behandeld voelen als criminelen.

Het regime op de beide campussen werd vorige zomer iets versoepeld na een uitspraak van de rechter. In november maakte minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bekend dat de opvang van ama's op een aparte campus nog zeker een jaar wordt voortgezet. De minister wil meer ervaring opdoen met het experiment. Niet meer dan een handvol ama's verliet Nederland vrijwillig.