Wéér fraude journalistiek VS

,,Hij komt zo verschrikkelijk overtuigend over dat het heel moeilijk is, zo niet onmogelijk, om hem niet te geloven'', zei USA Today topman John Seigenthaler vrijdag over zijn voormalige sterverslaggever Jack Kelley. Seigenthaler en zijn team van onderzoeksjournalisten hebben ontdekt dat Kelley, vijf keer genomineerd voor de prestigieuze Pullitzer-prijs, in ten minste acht van zijn grote verhalen een loopje heeft genomen met de waarheid.

De 43-jarige Kelley stond hoog aangeschreven bij Amerika's grootste krant. Zijn reportages uit het Midden-Oosten werden alom geprezen, net als zijn stukken over Cubaanse bootvluchtelingen. Maar na de ontmaskering van twee journalisten van The New York Times, die het vertrek van twee topmannen bij die krant tot het gevolg had, heeft dus nu ook de USA Today haar schandaal. Anonieme klachten over de mogelijk creatieve journalistiek van Kelley werden vorig jaar al ontvangen bij die krant en in januari werd de journalist op non-actief gesteld. De uitkomst van het onderzoek, dat nu door bekend is gemaakt, blijkt nog onrustbarender dan de klachten deden vermoeden. Het team van journalisten ging 720 stukken uit zijn 21-jarige carrière bij de krant na en ontdekte de ene na de andere fout. Sommige van die stukken, waarvoor hij Pulizer-nominaties ontving, bleken volledig gebaseerd op verzonnen gebeurtenissen. In een van die stukken beschrijft Kelley levendig over de training van Pakistanen die vermoedelijk terroristen zouden zijn. Maar al die tijd verbleef Kelley gewoon in het Marriott Hotel in Islamabad. Dat bleek uit de bonnetjes voor de room service die hij had ingediend. Ook ontdekte USA Today brieven aan personages uit zijn stukken, die hij vroeg zijn verzonnen verhalen te ondersteunen indien zij daar naar werden gevraagd. De krant blijkt uitgesproken ver te zijn gegaan bij het onderzoek. Zo werd de hulp van een astronoom ingeroepen om aan te tonen dat ,,het zachte licht van een wassende maan'' dat Kelley in een van zijn stukken beschrijft, nooit op die bewuste nacht zichtbaar moet zijn geweest. Ook de Cubaanse vrouw die op haar vlucht naar de VS was verdronken, bleek niet te bestaan. De vrouw op de door Kelley bij zijn verhaal bijgeleverd foto bleek een kamermeisje van zijn hotel in Miami.