Taiwanese president Chen is nipt herkozen

De huidige president van Taiwan, Chen Shui-bian, lid van de Democratische Progressieve Partij (DPP), is gisteren met een zeer nipte meerderheid herkozen voor een tweede ambtstermijn. Hij verkreeg slechts 50,1 procent van de stemmen. Tegenkandidaat Lien Chan van de oppositiepartij Kwomintang (KMT) heeft de uitslag direct na het bekend worden ervan aangevochten.

Lien eist dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, omdat de omstandigheden waaronder vrijdag een aanslag werd gepleegd op het leven van Chen en zijn vice-prsident Annette Lu nog niet zijn opgehelderd. ,,Er is een kogel afgevuurd op president Chen, maar die heeft uiteindelijk ons geraakt'', zo verklaarde Jason Hu, burgemeester van de stad Taichung en aanhanger van de KMT.

De bevolking van Taiwan mocht vandaag ook stemmen over de vraag of het wenselijk is dat Taiwan zijn defensie versterkt als China niet bereid blijkt om de ongeveer vijfhonderd raketten die het land op het de facto onafhankelijke eiland Taiwan gericht heeft staan, te ontmantelen. De uitslag van dat referendum is inmiddels ongeldig verklaard, omdat minder dan de vereiste 50 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Lien Chan heeft zijn aanhangers opgeroepen om het referendum te boycotten, naar nu blijkt met succes. Lien is van mening dat het houden van een dergelijk refendum China onverstandig sterk tegen de haren instrijkt.

China heeft nog niet gereageerd op de verkiezingsuitslag en op de eis van Lien om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Vrijdag kwam er ook nauwelijks een reactie van Peking op de aanslagen van vrijdag. Peking lijkt zich slecht raad te weten met de recente onverwachte wendingen, hoewel Peking vermoedelijk opgelucht ademhaalt dat het referendum in elk geval ongeldig is.

China, dat veel meer heil ziet in een mogelijke samenwerking met de KMT dan met Chen en zijn DPP, ziet het refendum als een opmaat tot een latere formele onafhankelijkheidsverklaring van Taiwan, iets wat China gedreigd heeft desnoods met een militair ingrijpen te zullen voorkomen. In de ogen van Peking is Taiwan een onlosmakelijk onderdeel van het grote Chinese rijk, en moet het eiland daarom vroeg of laat, goedschiks of kwaadschiks, weer terugkeren in de Chinese moederschoot.

De Taiwanese regering heeft inmiddels een beloning van 400.000 dollar uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van de dader of daders van de aanslag leiden, maar tot nu toe is er niemand gearresteerd. De president was vandaag weer voldoende hersteld om de natie toe te spreken na afloop van de verkiezingen. De vice-president, die geraakt werd door een kogel in haar knie, loopt nog met een kruk. In totaal maakte tachtig procent van de kiesgerechtigde stemmers vandaag de tocht naar de stembus.

reportage: pagina 5