Stuk met `wat vage' Juliana gaat door

Theatergroep Toetssteen heeft gisteravond, volgens plan, de laatste voorstelling van Landgenoten, Beatrix spreekt gespeeld – inclusief de bijrol die prinses Juliana daarin vertolkt. Wel heeft schrijver Ger Beukenkamp voor de uitverkochte zaal een korte verklaring afgelegd. ,,Om te voorkomen dat er een raar soort spanning zou ontstaan, want zo'n optreden van Juliana komt nu natuurlijk wel in een ander licht te staan'', zei Beukenkamp gistermiddag.

Toetssteen heeft niet overwogen de voorstelling te schrappen, zegt Beukenkamp. ,,Dat is nou juist het leuke van theater – als de actualiteit zich met een voorstelling gaat bemoeien. Het was misschien anders geweest als we een vervelend beeld van Juliana hadden opgeroepen. Maar het is een heel aardig en menselijk portret. De koningin zegt weliswaar in het stuk dat haar moeder een janboel heeft gemaakt van haar regeringsperiode, maar dat is niet mijn mening, dat is die van de koningin.''

Landgenoten, Beatrix speelt heeft grotendeels de vorm van een openhartige monoloog van koningin Beatrix over de particuliere en staatsrechtelijke problemen waarmee het koningshuis de laatste jaren te kampen kreeg. Zo zegt de actrice Ineke Veenhoven, in de Beatrix-rol, dat openheid niet samengaat met de mythe van het koningschap: ,,Een pleidooi voor openheid van de monarchie is een pleidooi voor de afschaffing ervan.'' Terwijl zij aan het woord is, zit Hedy Wiegner alias prinses Juliana als een wat vaag oud dametje zonder veel tekst op de bank. Ze drinkt een paar glazen wijn en rookt een sigaretje met haar dochter. ,,Je zou kunnen zeggen'', zegt regisseur Hans Hylkema, ,,dat we deze laatste voorstelling hebben opgedragen aan de nagedachtenis van Juliana.''