`Spil' Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy wil dat de opstelling van het Nederlands voetbalelftal tijdens het Europees kampioenschap in Portugal rondom hem wordt samengesteld. ,,Volgens mij moet het spel van het Nederlands elftal wel op mijn kwaliteiten worden afgestemd'', zei de Nederlandse spits gisteren in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

De spits van Manchester United refereert in het gesprek aan de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland in de Amsterdamse Arena. In die wedstrijd, die Nederland met 6-0 won, was de opstelling van Oranje op hem afgestemd en scoorde Van Nistelrooy driemaal. ,,Ik ben in die westrijd zowel emotioneel als voetbaltechnisch ontploft. Verantwoordelijkheid vragen, die krijgen, vervolgens goed spelen, scoren en kwalificeren. Fantastisch! Die wedstrijd is zó belangrijk geweest voor de groep en ik hoop ook voor de bondscoach'', aldus Van Nistelrooy.

Van Nistelrooys uitspraak is opmerkelijk omdat de selectie van het Nederlands elftal beschikt over een groot aantal internationaal vermaarde spitsen, onder wie Patrick Kluivert (AC Milan), Ron Makaay (Bayern München), Pierre van Hooijdonk (Fenerbahce) en Jerrel Hasselbaink (Chelsea).

Tijdens de kwalificatie voor het komende Europese kampioenschap (van 12 juni tot en met 4 juli) zocht bondscoach Dick Advocaat lange tijd naar de ideale opstelling.