Protesten markeren verjaardag oorlog Irak

Wereldwijd hebben critici van de oorlog in Irak gisteren de eerste verjaardag van het begin van de oorlog aangegrepen voor demonstraties. In Australië gingen enkele duizenden mensen de straat op en eisten terugtrekking van de Australische troepen uit Irak. Ook in Azië en Europa waren protestbijeenkomsten.

De demonstranten in Sydney droegen een beeltenis van premier John Howard mee in een kooi. Ze wilden daarmee de Australische gevangenen verbeelden die door de Verenigde Staten worden vastgehouden op de Amerikaanse militaire basis Guantánamo Bay op Cuba. Volgens een woordvoerder van de demonstranten zijn veel Australiërs teleurgesteld dat de regering niet heeft geluisterd naar de bevolking, die destijds in overgrote meerderheid tegen de oorlog was. In vergelijking met ruim een jaar geleden, toen vele tienduizenden mensen de straat op gingen, bleven de protesten gisteren beperkt tot een kleine groep.

In Japan, dat ruim duizend man naar Irak heeft gestuurd, kwamen volgens de organisatoren zo'n 30.000 mensen in de hoofdstad Tokio de straat op om te demonstreren. Ook in Hongkong, Thailand, de Filippijnen, in de Indiase stad Bombay en in verscheidene Europese steden is tegen de militaire aanwezigheid in Irak gedemonstreerd. In verband met de herdenking van het begin van de oorlog zijn in Irak een groot aantal extra veiligheidsmaatregelen genomen.