Kranten maken gratis edities voor losse distributie

Veel dagbladen komen dit weekeinde met een extra editie naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana. De meeste kranten worden gratis verspreid.

Deze extra editie van NRC Handelsblad wordt vanaf zondagochtend in een oplage van 120.000 exemplaren gratis verspreid via de gebruikelijke verkooppunten, zoals kiosken en benzinestations. Bezorging bij de abonnees is logistiek niet haalbaar. De reguliere krant van maandag zal een groot deel van de artikelen bevatten die in deze editie zijn opgenomen. De gratis verspreiding heeft een pragmatische reden: het computersysteem van uitgever PCM kan een zondagskrant niet verwerken. Hoofdredacteur Folkert Jensma had de zondagskrant liever willen verkopen: ,,De krant heeft waarde.''

Het journalistieke belang van de extra editie ligt volgens Jensma in de historische context. ,,Dit is een moment dat je moet markeren. Radio en tv zijn natuurlijk sneller, maar je wilt laten zien dat je met je achtergrondverhalen meer te bieden hebt dan de beelden en het gesproken woord.'' Een bewijs dat een zondagskrant zinvol is, vindt Jensma het niet. ,,Het bewijst dat een incidentele zondagskrant nut kan hebben.'' De vorige keer dat NRC Handelsblad een zondagskrant maakte was bij het uitbreken van de eerste Golfoorlog in 1991.

De Telegraaf begint net dit weekeinde met een zondagskrant. Volgens chef nieuwsdienst S. Belleman is niet overwogen zaterdag met een speciale uitgave te komen. ,,We vinden het niet netjes tegenover onze abonnees om vandaag gratis kranten uit te delen.'' De oplage van de krant wordt voor zondag wel ,,fors verhoogd'', aldus Belleman tegen het ANP.

Het Algemeen Dagblad kwam gistermiddag met een extra editie. De krant werd in een oplage van 100.000 gedrukt en vanaf het einde van de middag op straat uitgedeeld. De verspreiding van het extra AD gaat vandaag door. De abonnees krijgen de acht extra pagina's maandag met de reguliere krant in de bus.

Een extra editie van de Volkskrant werd gisteren vanaf vier uur in Amsterdam gratis verspreid en verder vandaag in de rest van het land. Het gaat om een bijlage op normaal krantenformaat. ,,We doen ons best om de krant in het hele land te verspreiden.''

De Twentsche Courant Tubantia, sinds kort ook met een reguliere zondagskrant, brengt de lezers vandaag een bijlage van tien pagina's op tabloidformaat. ,,We bezorgen 'm gewoon bij de mensen thuis'', zei hoofdredacteur Gerard Driehuis tegen het ANP.

Trouw maakt vandaag geen krant: ,,De distributie van de krant voor de lezers kan niet zeker gesteld worden. De krant zou geen abonnees maar slechts een beperkt aantal verkooppunten in het land kunnen bereiken'', meldde hoofdredacteur Frits van Exter. ,,Maandag komt een extra dikke krant uit'', aldus Van Exter. Ook de Haagsche Courant ziet af van een extra uitgave. ,,Het nieuws is niet zo urgent dat we de krant eerder dan maandagavond bij de lezer hoeven hebben'', stelt hoofdredacteur Peter ter Horst. ,,We nemen maandag waardig afscheid van Juliana met een bijlage.''