Geen dak over olympisch bad in Athene

Over het olympische zwembad in Athene komt definitief geen dak. De organisatie heeft dat plan na overleg met de internationale zwembond (FINA) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geschrapt.

,,We zijn tot de conclusie gekomen dat er door de vertragingen geen garantie is dat het dak op tijd afkomt. Dit zou het zwemtoernooi in gevaar kunnen brengen en daarom zien we er vanaf'', aldus een verklaring.

Een permanent dak bleek eerder al niet haalbaar. Onder druk van de internationale tv-zenders, die bij hun beelden te veel last zouden hebben van de schittering van de zon, wilde de organisatie daarom een plastic dak boven het bad aanbrengen. Dat gaat nu niet door. Het IOC is akkoord gegaan met het orginele idee de wedstrijden in een open bad te houden als bij de Spelen van 1992 en 1996. Het organisatiecomité wil de races nu houden op tijden dat de zon het minste invloed heeft.

De Nederlandse bondscoach André Cats reageert niet verrast. ,,We hadden dit na alle eerdere berichten wel verwacht. De zwemmers zullen zich nu meer op een buitenbadsituatie moeten gaan voorbereiden, maar met onze trainingskampen hadden we daar al rekening meegehouden.''

Volgens Jacco Verhaeren, coach van onder anderen Pieter van den Hoogenband, zou deze buiten situatie wel invloed kunnen hebben op de tijden. ,,Het zou jammer zijn als er daardoor geen wereldrecords of persoonlijke records gezwommen zullen worden. Daar werkt iedereen toch ook naar toe. Maar op een perfecte dag hoeft dat natuurlijk niet het geval te zijn. We zullen er mee moeten leven. We zullen in elk geval kritisch naar de voorbereiding moeten kijken en wellicht wat aanpassingen moeten doen.''

Tijdens de bekendmaking van het regeringsprogramma heeft de nieuwe Griekse regering benadrukt dat in Athene `veilige' Spelen zullen worden gehouden.

,,Alle benodigde maatregelen zullen worden genomen om de maximale veiligheid te garanderen. De Spelen hebben de eerste prioriteit van mijn regering'', zei de nieuwe premier Karamanlis.