Fout van NOS bij premier

De Rijksvoorlichtingsdienst ,,beraadt zich'' op de samenwerking met de NOS na de ,,uitermate betreurenswaardige fout'' van gisteren. Dat zegt directeur-generaal G. van der Wulp van de RVD, woordvoerder van premier Balkenende.

Aanleiding is het mislukte begin van de uitzending van NOS-Aktueel gisteren, waarin premier Balkenende prinses Juliana herdacht. Minder dan een halve minuut na het begin van de toespraak om tien uur precies, was op televisie te zien hoe de premier werd onderbroken met de woorden, ,,sorry, maar''.

Dat betrof volgens de NOS en de RVD de verkeerde, mislukte eerste opname van de toespraak van Balkenende, die om tien voor tien was opgenomen. Volgens Van der Wulp gebeurde dat door de regisseur van de uitzending, die ,,om technische redenen'' de uitzending onderbrak. Daarna was Van der Wulp zelf te horen die naar eigen zeggen een inhoudelijke ,,toevoeging'' op de rede van Balkenende gaf. Enkele minuten later zond de omroep de juiste opname uit, die premier Balkenende foutloos uitsprak. Deze was ook enkele minuten eerder opgenomen. De presentator van NOS Aktueel, Paul Witteman, verwees tijdens de uitzending naar ,,technische redenen'' en de hoge tijdsdruk bij de opnames.

Van der Wulp spreekt echter van een ,,kardinale fout'' van de NOS die ,,onvermijdelijk afstraalt op de minster-president, terwijl hij er helemaal niets aan kan doen''. De NOS neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de ,,zeer betreurenswaardige menselijke fout'', zo laat een woordvoerder van de NOS weten. De omroep heeft de RVD excuses aangeboden.

Het is gebruikelijk dat een toespraak van de premier enkele minuten voor de uitzending wordt opgenomen, aldus de NOS en de RVD, wanneer deze tegelijkertijd bij de commerciële zenders en op de radio wordt uitgezonden.