Een brute muur van geluid

Kort van stof kan Efrim Menuck niet genoemd worden. In zijn voornaamste band, Godspeed You! Black Emperor, speelt de spil van de muzikale krakersscene te Montreal liefst nummers van een kwartier of langer. Zijn zijproject A Silver Mt. Zion gaat tegenwoordig onder de verlengde naam The Silver Mt. Zion Orchestra & Tra La La Band door het leven, en de vier nummers op de laatste, derde cd This Is Our Punk Rock, Thee Rusted Satellites Gather + Sing worden net zo min in een vloek en een zucht afgewerkt als de ellenlange titels.

Met zes personen is dit Orchestra handzamer dan het veelkoppige Godspeed etc.!-collectief, maar de instrumentatie is nog steeds ongebruikelijk. In een cirkel staan twee violistes, twee gitaristen, een contrabassist en een drummer die zijn stokken afwisselt met gitaar en mandoline. Sinds de instrumentale begindagen van dit project is Menuck er ook bij gaan zingen. Dat kan hij weliswaar niet, maar temidden van de langgerekte instrumentale lagen voegt hij een aardig contrasterende kleur toe.

In het begin treft de groep met een wonderbaarlijke schoonheid. De strijkers spelen uitgerekte melodieën, de zang wil bezweren, de gitaren gaan onverhoeds in de aanval en zetten tegenover die breekbaarheid een brute muur van geluid neer.

Dat is zo ongeveer het fundament van deze groep en meteen de achilleshiel, want hoewel je de climaxen hier niet zo ver van te voren hoort aankomen als bij moederkloek Godspeed, treedt op een gegeven moment toch enige voorspelbaarheid aan de dag en gaan die lange nummers vooral diffuus klinken.

Dat komt ook doordat in tonaal opzicht weinig risico's worden genomen: de melodieën vallen nogal eenvoudig uit en moeten het vooral hebben van de herhaling.

Zo komt het minimalisme van een Steve Reich – de twee violisten lijken ergens diens Violin Phase te citeren – tevoorschijn in een kamerrock-ensemble dat weliswaar zijn beperkingen heeft, maar toch getuigt van een fikse durf.

Concert: The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra La La Band. Gehoord: 18/3, Vera Groningen.

    • Jacob Haagsma