Begrafenisstoet volgt route Claus

De begrafenisstoet van prinses Juliana zal in Delft dezelfde route volgen als de stoet bij de bijzetting van prins Claus op 15 oktober 2002. Archeologische opgravingen vlak voor de ingang van de Nieuwe Kerk, waar het graf van de Oranjes zich bevindt, zijn gisteren gestaakt.

Dat heeft burgemeester Van Oorschot van Delft bekendgemaakt. Het gat van de opgravingen is gisterochtend meteen gedicht, waarna begonnen is met aan de herbestrating. Daarvoor zijn twintig extra stratenmakers ingezet.

Restauratiewerkzaamhedenaan de Nieuwe Kerk zorgen er wel voor dat de toren op de dag van de bijzetting in het familiegraf van de Oranjes in de steigers zal staan. In het Delftse Prinsenhof is een condoleanceregister voor prinses Juliana geopend. Vandaag is er in de Nieuwe Kerk nog een dienst, maar vanaf morgen zal de kerk voor het publiek gesloten zijn.

De begrafenisstoet van prins Claus reed in 2002 van Paleis Noordeinde in Den Haag via Rijswijk aan de noordzijde Delft binnen, waarna de stoet langs de Oude Kerk bij de Nieuwe Kerk uitkwam. Langs de hele route stonden belangstellenden.

In Den Haag is gisteren een periode van hofrouw ingegaan. Die houdt in dat de publieke optredens van leden van het Koninklijk Huis zijn afgelast. De minister-president heeft rouwmaatregelen gelast tot de dag van de uitvaart en bijzetting.

Op alle rijksgebouwen hangt in deze periode de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel. Op zondag mag de vlag niet worden uitgestoken. Klokluiden is alleen toegestaan op de dag van de uitvaartdienst. Alle officiële feestelijkheden door de rijksoverheid zijn in deze periode afgelast. Bij andere officiële evenementen zal ,,gepaste soberheid'' in acht worden genomen.